02 iulie 2019

John Bolton a declarat că singurul motiv pentru îmbogăţirea uraniului este crearea de armament nuclear

Bianca Pavaluca

Consilierul american pentru Securitate Naţională, John Bolton, a declarat că singurul motiv pentru care o ţară ar stoca uraniu îmbogăţit este producerea de armament nuclear, după ce Iranul a anunţat depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul Nuclear, relatează Ynet.news.

Sursă foto: Mediafax

„Nu există niciun motiv pentru care Iranul ar creşte cantitatea de uraniu îmbogăţit, decât dacă vor să scurteze timpul de producere a armamentului nuclear”, a declarat John Bolton.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. "Dacă ţările europene fac ce trebuie, decizia noastră este reversibilă", a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, citat de agenţia IRNA.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.