09 iunie 2021

Joe Biden, la plecarea în Europa: Trebuie să arătăm Rusiei şi Chinei că SUA şi UE au relaţii "strânse"

Mihai Draghici

Preşedintele american, Joseph Biden, a plecat, miercuri, spre Europa, afirmând că principalul obiectiv al turneului este a arăta Rusiei şi Chinei că Statele Unite şi Uniunea Europeană au relaţii "strânse".

Sursă foto: Mediafax

Joseph Biden a făcut o declaraţie scurtă înaintea decolării de la Baza aeriană Andrews, situată în statul Maryland, în apropiere de Washington D.C.

„Obiectivul este consolidarea alianţei, pentru a-i arăta clar preşedintelui rus Vladimir Putin şi Chinei că relaţiile dintre Europa şi Statele Unite sunt strânse", a afirmat Joseph Biden, citat de agenţia Reuters.

În prima etapă a turneului în Europa, Joseph Biden va participa la summitul Grupului statelor puternic industrializate, G7, în St. Ives, Cornwall (Marea Britanie).

Aflat în Marea Britanie, Joseph Biden va avea întrevederi bilaterale cu premierul Boris Johnson şi cu regina Elizabeth a II-a.

Într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, Joseph Biden a pledat pentru consolidarea alianţei naţiunilor democratice, subliniind că acesta este unul dintre obiectivele turneului său în Europa.

După Marea Britanie, Joseph Biden se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul NATO şi la o reuniune cu liderii Uniunii Europene. „Valorile democratice comune sunt baza celei mai de succes alianţe din istorie. La Bruxelles, la summitul NATO, voi afirma angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 şi voi asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în cazul ameninţărilor de genul atacurilor cibernetice şi infrastructurii esenţiale. Tot la Bruxelles, mă voi întâlni cu preşedintele Comisiei Europene şi cu preşedintele Consiliului European pentru a discuta despre modul în care SUA şi Europa pot colabora strâns asupra provocărilor mondiale. Ne vom concentra pe a asigura că democraţiile cu economii de piaţă, nu China sau alţii, scriu regulile secolului 21 în materie de comerţ şi tehnologie. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe unite, liberă şi în pace", a afirmat Joseph Biden.

La finalul turneului, Joseph Biden se va întâlni în oraşul elveţian Geneva cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Întrebat dacă va ajunge la un acord cu Vladimir Putin în materie de securitate cibernetică, Joseph Biden a răspuns: "Cine ştie? Va fi un subiect de discuţie".