29 ianuarie 2021

Joe Biden l-a numit pe Rob Malley emisar special privind Iranul

Mihai Draghici

Noul preşedinte american, Joseph Biden, l-a numit pe Rob Malley în funcţia de emisar special pentru Iran, a anunţat, vineri, Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, conform site-ului Axios.com.

Sursă foto: Profimedia

Rob Malley, fost consilier prezidenţial pentru Orientul Mijlociu în timpul Administraţiei Barack Obama, a participat la negocierile pentru semnarea Acordului nuclear din 2015 dintre Iran şi marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania). În 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din acest acord.

Rob Malley, expert privind situaţia din Orientul Mijlociu, este directorul Institutului de studii International Crisis Group (Grupul Internaţional privind Crizele).

Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat că Iranul trebuie să revină la respectarea în totalitate a Acordului nuclear din 2015 înainte ca Statele Unite să anuleze sancţiunile şi să se alăture din nou tratatului. Însă Iranul cere mai întâi anularea sancţiunilor impuse de SUA, pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear.

Rob Malley a declarat recent că dosarul nuclear iranian este un subiect sensibil. "Unele acţiuni ale Iranului ar putea genera efecte adverse. Cred că vine un moment în care mai multă presiune ar putea însemna că şi Administraţia Joe Biden şi-ar putea modifica direcţia", a afirmat Rob Malley.