23 iulie 2019

Jeremy Corbyn contestă alegerea lui Boris Johnson în funcţia de prim-ministru şi cere alegeri anticipate

Mihai Draghici | Mediafax

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste din Marea Britanie, a contestat, marţi, modul în care Boris Johnson a fost ales prim-ministru, cerând organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Sursă foto: Mediafax

"Boris Johnson a obţinut susţinerea a mai puţin de 100.000 de membri nereprezentativi ai Partidului Conservator prin promisiunea de reducere a impozitelor pentru cei bogaţi, prezentându-se drept prietenul bancherilor şi pledând pentru un Brexit fără acord care va avea efecte negative grave. Brexitul fără acord promovat de Johnson ar însemna pierderea locurilor de muncă, preţuri mai mari în magazine şi riscul ca sistemul nostru de sănătate să fie vândut corporaţiilor americane într-un acord amiabil cu preşedintele Donald Trump", a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie).

"Cetăţenii ţării noastre trebuie să decidă prin alegeri generale cine devine prim-ministru", a subliniat Jeremy Corbyn prin Twitter.

Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei electorale în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), a fost ales lider al Partidului Conservator (centru-dreapta) în urma unui scrutin intern. Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii, în contextul în care Partidul Conservator se află la guvernare. Theresa May a demisionat din funcţia de prim-ministru după ce Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul Brexit negociat de Londra cu Bruxellesul.

Boris Johnson a avertizat că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie cu sau fără un acord Brexit. Uniunea Europeană a anunţat că nu va renegocia Acordul Brexit.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.