05 iulie 2019

Jens Stoltenberg: Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul INF

Andreea Soare

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat îngrijorare vineri, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia, în legătură cu renunţarea de către SUA şi Rusia la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Sursă foto: Mediafax

„Singura soluţie pentru a ieşi din acest impas este ca Rusia să îşi reconsidere poziţia şi să distrugă armele concepute. Nu am văzut însă niciun semn din partea lor, nicio intenţie, la această întâlnire, că vor distruge rachetele nucleare pe care le deţin. Pot face acest lucru într-un timp foarte scurt. S-a mai întâmplat, de-a lungul timpului, să-şi distrugă rachetele de croazieră în doar câteva săptămâni, în 1987, aşadar, poate fi realizat şi acum, dacă există voinţă. Problema cu Rusia şi încălcarea acordului INF este că pune sub semnul întrebării credibilitatea celorlalte acorduri despre controlul armelor. Dacă Tratatul INF este încălcat fără a exista consecinţe, dacă NATO şi SUA nu iau măsuri împotriva Rusiei şi a încălcării acordului, atunci nu vor mai exista nici încredere, nici credibilitate în privinţa celorlalte acorduri legate de controlul armelor. Până în data de 2 august, noi ne vom concentra pe convingerea Rusiei de a-şi reconsidera poziţia. Noi trebuie să avertizăm Rusia că nu poate încălca acest acord fără să suporte consecinţele. În caz contrar, ne-am gândit deja la anumite măsuri”, a adăugat secretarul general, întrebat dacă Rusia şi-a arătat intenţia de a ajunge la o înţelegere cu NATO.

Totodată, Jens Stoltenberg a declarat că statele membre NATO şi-au exprimat anajamentul de a-şi asuma o politică eficace a controlului armelor, dezarmării şi a non-proliferării. Cu toate acestea, trebuie să ne pregătim pentru o lume fără tratatul INF, care va fi instabilă pentru noi toţi”.

Cât despre situaţia din Georgia, secretarul general a declarat că „Rusia a dislocat trupe în Ucraina de est, Transnistria şi părţi ale Georgiei, fără să consulte autorităţile ţării. NATO este alături de Georgia în recunoaşterea integrităţii teritoriale a statului. Dislocarea trupelor în Georgia reprezintă o violare a teritoriului georgian de către Rusia”. De asemenea, acesta a adăugat: „Georgia are dreptul să adere la NATO şi doar Georgia si celelalte 27 membre NATO vor decide dacă aceasta va adera sau nu la NATO, nu Rusia”.