30 octombrie 2018

Jens Stoltenberg îndeamnă Rusia să respecte prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Bianca Pavaluca

Instalarea sistemelor balistice ruse compromite prevederile-cheie ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

„Problema este că Rusia instalează sisteme balistice noi. Nu există sisteme balistice americane noi în Europa, dar sunt foarte multe ruseşti, capabile să pornească un război nuclear. Acele sisteme compromit Tratatul INF”, a declarat Stoltenberg.

„Aşadar, facem apel la Rusia să se asigure că acţiunile sale sunt în conformitate cu prevederile Tratatului INF”, a adăugat secretarul general NATO.

La 20 octombrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Washingtonul se retrage din Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, semnat în anul 1987 de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Uniunea Europeană a avertizat Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.