MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

22 martie 2021 - Rapoarte speciale - NATO - UE

Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO: Alianţa urmează să ia o decizie referitoare la retragerea militarilor din Afganistan

Florin Jipa

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă înainte de Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările aliate, care se va desfăşura marţi şi miercuri, că în cadrul reuniunii speră să se ia o decizie referitoare la retragerea trupelor din Afganistan.

Sursă foto: NATO

Referitor la consultările pe Afganistan, „următorii paşi trebuie să fie stabiliţi împreună. Nu sunt decizii uşoare, iar toate opţiunile rămân deschise. Situaţia de securitate este dificilă şi vom lua toate măsurile pentru a ne ţine trupele în siguranţă. Discuţiile dintre părţi sunt cea mai bună soluţie pentru a conserva lucrurile bune realizate,” a declarat Stoltenberg.

Secretarul general NATO a mai declarat că majoritatea trupelor străine din Afganistan sunt non-SUA şi că această ţară va primi sprijin financiar până în 2024.

Referitor la Rusia, Jens Stoltenberg a declarat că „Rusia destabilizează zona, prin atacuri cibernetice sofisticate.” Acesta a continuat că „împreună cu Suedia, Finlanda şi reprezentanţii UE vom adresa relaţiile noastre cu Rusia. Rusia are un comportament agresiv prin atacuri cibernetice prin care încearcă să interfereze cu alegerile şi să submineze democraţia.”

Totodată, secretarul general NATO a precizat că NATO este apropiată de investigaţia autorităţilor bulgare referitoare la spionajul rusesc: „Suntem interesaţi de protecţia informaţiilor clasificate şi sprijinim aliatul Bulgaria în a face faţă spionajului rusesc.”