08 iulie 2018

Jens Stoltenberg face apel Germaniei să îşi majoreze cheltuielile în domeniul apărării

Teodora Marinescu

Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a făcut apel Germaniei să îşi majoreze cheltuielile în domeniul apărării, după ce preşedintele american Donald Trump a reluat criticile la adresa unora dintre aliaţii NATO din Europa, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Înt-un interviu acord, duminică, publicaţiei Bild am Sonntag, înainte de summitul NATO, Stoltenberg a lăudat angajamentul Germaniei de a majora contribuţiile în domeniul apărării, însă a adăugat că se aşteaptă ca Germania să mărească şi mai mult bugetul.

Stoltenberg a reiterat faptul că membrii NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că Germania va majora cheltuielile în domeniul apărării, însă nu a menţionat dacă obiectivul de 2% din PIB va fi atins. Statisticile au arătat o creştere iniţială de 1,5%.

Stoltenberg a afirmat că "1,5% nu este egal cu 2%", deşi se aşteaptă ca Germania să îndeplinească acest obiectiv în curând.

Donald Trump a criticat în repetate rânduri aliaţii europeni, în special Germania, susţinând că aceştia trebuie să aloce sume mai mari pentru apărare.