04 iunie 2019

Jens Stoltenberg, despre rolul Albaniei în regiunea Balcanilor de Vest

Andreea Soare

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat capitala Albaniei sâmbătă, 2 Iunie 2019, unde a salutat contribuţia trupelor albaneze la misiunile NATO din Kosovo şi Afganistan şi din cadrul câmpurilor de luptă NATO din Letonia, transmite un comunicat NATO. Acesta a adus un omagiu şi celor doi soldaţi albanezi chiar şi-au pierdut viaţa, luna trecută, într-un accident grav petrecut în baza militară Adazi, din Letonia.

Sursă foto: NATO

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a vizitat Tirana în data de 2 Iunie 2019, unde, în timpul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul statului, Edi Rama, a ţinut să mulţumească Albaniei pentru contribuţia adusă stabilităţii regiunii Balcanilor de Vest: „Prin muncă şi dedicaţie, Albania oferă un exemplu în promovarea păcii şi stabilităţii în regiunea Balcanilor de Vest”, a declarat acesta. Vizita este prilejuită şi de împlinirea a zece ani de când Albania a devenit stat membru NATO.

Stoltenberg a ţinut să mulţumească statului albanez pentru contribuţia trupelor militare atât la stabilitatea misiunii KFOR din Kosovo, cât şi la lupta împotriva terorismului, desfăşurată în Afganistan prin misiuni de asistenţă. Acesta a menţionat că NATO investeşte în securitata Albaniei 51 de milioane de euro pentru modernizarea facilităţilor de la baza aeriană Kuçovë, inclusiv prin proiecte vizând rezervele de combustibil şi logistica.

De asemenea, secretarul general a subliniat importanţa continuării dialogului asupra procesului de aderare al ţării la Uniunea Europeană: „Prin muncă asiduă şi dedicaţie, Albania oferă un exemplu în promovarea păcii şi stabilităţii în regiunea Balcanilor de Vest. Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuţiile de aderare cu Albania. Este foarte important ca acest proces să continue. NATO este o Alianţă a democraţiilor. În orice democraţie există dispute şi dezbateri. Asta nu dă dovadă de vulnerabilitate. Din contră, este ceea ce face democraţia mai puternică”. Cu toate acestea, Stoltenberg a cerut actorilor politici albanezi să înceteze violenţa politică şi să îşi rezolve disputele prin dialog: „Dar violenţa politică contrazice valorile democratice. Aşadar, cer tuturor actorilor politici să dea dovadă de responsabilitate şi stăpânire de sine (...); aceştia trebuie să rezolve orice dispută prin dialog şi procese politice.”

Întrebaţi dacă Rusia ar fi influenţat protestele violente recente din Serbia, Muntenegru şi Albania, care vor să destabilizeze Balcanii şi să îndepărteze regiunea de la standardele euroatlantice, atât Secretarul General NATO, cât şi prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, au subliniat că intenţiile maliţioase ale Rusiei împotriva instituţiilor democratice, în general, sunt deja cunoscute, iar aceste proteste violente din regiune nu fac decât să ofere satisfacţie celor care nu îşi doresc integrarea completă a Balcanilor de Vest în NATO sau UE.