01 aprilie 2019

Jens Stoltenberg cere Germaniei să majoreze contribuţia bugetară alocată Alianţei Nord-Atlantice

Mihai Draghici

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a cerut luni Germaniei să suplimenteze contribuţiile bugetare alocate Alianţei Nord-Atlantice, un subiect care a generat tensiuni în relaţia Guvernului Angela Merkel cu Administraţia preşedintelui SUA Donald Trump.

Sursă foto: Mediafax

"Aştept ca Germania să respecte angajamentul asumat alături de aliaţii din cadrul NATO", a afirmat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles.

"Mă aştept să respecte angajamentul în privinţa cheltuielilor; au transmis Alianţei Nord-Atlantice un plan naţional în care se angajează să majoreze bugetul apărării cu 80% într-un deceniu", a subliniat Stoltenberg, citat de cotidianul Le Figaro.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a somat în mai multe rânduri ţările membre NATO să majoreze până la nivelul de 2% din PIB bugetele naţionale pentru apărare. Germania şi Franţa se situează sub acest nivel şi au transmis Statelor Unite că eventualele majorări bugetare pentru apărare ar putea include contribuţiile la sistemul militar european.

Guvernul Angela Merkel a semnalat recent că bugetul pentru apărare va scădea de la 1,37% din PIB în 2020 la 1,25% în 2023, urmând să atingă nivelul de 1,5% în 2025. În acest context, ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a catalogat "îngrijorătoare" atitudinea Berlinului, atrăgându-şi critici dure din partea politicienilor germani.