06 februarie 2019

Jens Stoltenberg anunţă un summit al NATO la Londra în luna decembrie

Bianca Pavaluca

Liderii ţărilor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vor organiza un summit în luna decembrie, care va avea loc în Marea Britanie, la Londra, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Suntem recunoscători că Marea Britanie a fost de acord să găzduiască acest summit, în anul în care NATO aniversează 70 de ani”, a declarat Jens Stoltenberg.

Locaţia summitului este simbolică, în contextul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în luna martie, dar doreşte să păstreze un rol principal în securitatea continentului.

„Londra a fost locaţia primului cartier general NATO. Marea Britanie face parte dintre cei 12 membri fondatori NATO şi continuă să joace un rol esenţial în Alianţă”, a adăugat secretarul general.

„Întâlnirea din Londra va fi o oportunitate pentru a adresa problemele de securitate cu care ne confruntăm acum, şi pentru a ne asigura că NATO continuă să se adapteze pentru a asigura protecţia oamenilor”, a transmis Stoltenberg.

În cadrul ultimului summit NATO, care a avut loc în luna iulie la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump a afirmat că ţările NATO ar trebui să aloce 4% din PIB pentru apărare, sugerând o dublare a obiectivului de 2%, stabilit anterior la summitul NATO din Ţara Galilor din 2014.

De asemenea, Donald Trump a cerut ţărilor europene să îşi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia.