12 iulie 2018

Jens Stoltenberg a prezentat concluziile summitului de la Bruxelles

Marinela Sarbu

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut joi, imediat după încheierea summitului de la Bruxelles, o conferinţă de presă în care a prezentat principalele concluzii la care au ajuns aliaţii, spunând că ”a fost un summit foarte bun”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul alianţei.

Acesta s-a declarat mulţumit de rezultatele reuniunii, afirmând că s-au luat decizii impotante pentru întărirea descurajării şi apărării NATO, s-au făcut paşi în problema luptei împotriva terorismului şi în a asigura o împărţire corectă a sarcinilor între aliaţi.

De asemenea, el a mai declarat că toţi aliaţii au auzit mesajul foarte clar al preşedintelui american Donald Trump şi au înţeles faptul că acesta este foarte serios în ceea ce priveşte creşterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre. Acestea au fost de acord să crească substanţial bugetul alocat de fiecare stat în parte pentru ca NATO să devină mai puternică deoarece NATO este benefic atât pentru Europa, cât şi pentru America de Nord.

Stoltenberg a transmis faptul că s-a mai decis creşterea disponibilităţii forţelor militare, îmbunătăţirea capacităţii de deplasare a acestora atât în Oceanul Atlantic, cât şi în Europa, modernizarea structurilor de comandă şi înfiinţarea unui nou centru pentru operaţiuni cibernetice şi echipe de suport pentru aparate hibrid. De asemenea, s-a hotărât mărirea sprijinului NATO în lupta antiterorism, prin noi exerciţii militare desfăşurate în Irak, mai mult sprijin pentru Iordania şi Tunisia, un centru operaţional şi un pachet de măsuri suplimentare în sud. Şi a mai amintit de faptul că porţile NATO sunt în continuare deschise pentru noi membri, precum Macedonia, care a fost invitată miercuri la discuţii.

El a mai spus că la întâlnirea de joi s-a mai decis susţinerea prezenţei în Afganistan şi extinderea finanţării forţelor de securitate afgane până în 2024, oferindu-i suportul preşedintelui Ghani pentru continuarea eforturilor ţării în crearea condiţiilor de restaurare a păcii.

Stoltenberg a mai vorbit şi despre întâlnirea cu preşedinţii Ucrainei şi Georgiei pentru continuarea negocierilor de aderare a acestora la Alianţa Nord-Atlantică şi sprijinirea Ucrainei în faţa ameninţărilor Rusiei, precum şi în sprijinirea reformelor acesteia.

El a mai precizat că miercuri s-a discutat despre provocările majore ale securităţii globale, despre problemele din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, situaţia din Peninsula Coreeană şi despre consolidarea relaţiilor cu Rusia.