24 august 2018

Jeff Sessions respinge criticile lui Donald Trump, afirmând că nu va ceda presiunilor politice

Mihai Draghici

Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, a respins criticile preşedintelui Donald Trump, care l-a acuzat de lipsă de loialitate din cauza atitudinii faţă de ancheta privind contactele cu Rusia, subliniind că nu va ceda presiunilor politice.

Jeff Sessions, numit în funcţie de Donald Trump, s-a autorecuzat din ancheta privind ingerinţele electorale ruse şi privind presupusele contacte ale fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui SUA, cedându-i controlul în acest caz adjunctului său, Rod Rosenstein.

În contextul investigaţiei coordonate de procurorul special Robert Mueller, Donald Trump a denunţat atitudinea lui Jeff Sessions.

Secretarul Justiţiei a dat asigurări că nu va ceda presiunilor politice. "Am preluat controlul asupra Departamentului Justiţiei în momentul învestiturii. Cât timp sunt procuror general, acţiunile Departamentului Justiţiei nu vor fi influenţate inadecvat de considerente politice. Eu cer cele mai înalte standarde, iar în cazul în care nu sunt întrunite, iau măsuri", a spus Sessions.

Donald Trump afirmase, într-un interviu acordat postului Fox News: "Am numit un procuror general care nu a preluat niciodată controlul asupra Departametnului Justiţiei. Jeff Sessions nu a preluat deloc controlul asupra Departamentului Justiţiei, iar acesta este un lucru incredibil".

Referindu-se la ancheta procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele ruse şi presupusele contacte ale fostei sale echipe electorale cu Moscova, Donald Trump a subliniat: "Jeff Sessions s-a autorecuzat, ceea ce nu ar fi trebuit să facă. Ori ar fi trebuit să îmi spună înainte de a-l numi. Chiar şi adversarii îmi spun că Jeff Sessions ar fi trebuit să îmi spună că intenţiona să se autorecuze şi că nu ar fi trebuit să îl numesc în funcţie. A fost numit în funcţie, iar apoi s-au autorecuzat. Am spus: «Ce fel de om este acesta?». Ştiţi care este singurul motiv pentru i-am dat acest post? Pentru că am simţit loialitate, a fost unul dintre susţinătorii mei de la început. A participat la campania electorală. El ştie că nu a existat complicitate cu Rusia".

Preşedintele SUA, Donald Trump, se teme că declaraţiile pe care le-ar face în audierile Comisiei speciale care anchetează cooperarea cu Rusia ar putea conduce la acuzaţii privind mărturie mincinoasă. Donald Trump crede că investigatorii ar putea compara declaraţiile sale cu cele ale fostului director FBI James Comey şi se teme că discrepanţele pot fi folosite împotriva lui de Comisia condusă de procurorul special Robert Mueller. "Deci, dacă eu spun ceva, iar James Comey spune altceva şi este cuvântul meu împotriva cuvântului său, iar el este prieten bun cu Mueller, Mueller ar putea spune: «Ei bine, eu îl cred pe Comey» şi, chiar dacă eu spun adevărul, aş deveni mincinos. Nu este bine", a declarat Donald Trump pentru agenţia Reuters. Donald Trump a refuzat să spună dacă va accepta să fie audiat de Comisia Robert Mueller.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că procurorul special Robert Mueller, care anchetează ingerinţele electorale ruse, este o persoană controversată, şi a decis retragerea accesului la date secrete pentru un oficial din cadrul Departamentului Justiţiei. După ce i-a retras accesul la date clasificate fostului director CIA John Brennan, Donald Trump a semnalat vineri că va dispune aceeaşi măsură în cazul lui Bruce Ohr, un oficial din cadrul Departamentului Justiţiei. "Cred că Bruce Ohr este o ruşine. Cred că îi voi retrage foarte rapid" accesul la date clasificate, a declarat Donald Trump. Bruce Ohr este implicat într-un dosar referitor la echipa de campanie electorală a lui Donald Trump şi la presupusele contacte cu Rusia. "Şi domnul Mueller are o serie de conflicte de interese, el în mod direct. Ştiţi că domnul Mueller este puternic controversat", a acuzat Donald Trump.

Recent, Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a avertizat că procurorul special Robert Mueller trebuie să definitiveze investigaţia în câteva săptămâni, altfel va fi demis. "Dacă nu termină în două-trei săptămâni, îl vom da jos în forţă", a afirmat Rudy Giuliani, citat de New York Magazine şi de MSNBC.

Procurorul special Robert Mueller a oferit posibilităţi pentru audierea preşedintelui SUA, Donald Trump, în investigaţia privind presupusele contacte cu Rusia în campania electorală din 2016, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Associated Press. În negocierile privind posibila audiere a lui Donald Trump, echipa procurorului special Robert Mueller a oferit Casei Albe mai multe opţiuni, precum un număr limitat de întrebări ori răspunsuri în scris, afirmă un oficial citat de AP. Avocaţii lui Donald Trump au confirmat că ambele părţi au avut un schimb de opinii privind o eventuală audiere.

Donald Trump a exprimat public disponibilitatea de a fi audiat, deşi avocaţii preşedintelui au obiecţii faţă de propunerile echipei de investigare. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a cerut procurorului general, Jeff Sessions, să oprească imediat investigaţia privind ingerinţele ruse şi privind presupusele contacte între fosta sa echipă de campanie şi Moscova. "Este o situaţie teribilă, iar procurorul general Jeff Sessions trebuie să oprească acum această vânătoare de vrăjitoare înscenată, înainte de a continua să afecteze şi mai mult imaginea ţării noastre. Bob Mueller este controversat în totalitate, iar cei 17 democraţi furioşi care îi fac treaba murdară sunt o ruşine pentru Statele Unite!", a transmis Donald Trump de curând prin Twitter. Jeff Sessions, secretar al Justiţiei şi procuror general, l-a susţinut pe Donald Trump în campania electorală din 2016. Jeff Sessions s-a recuzat din investigaţia privind ingerinţele ruse, aceasta fiind monitorizată de procurorul general adjunct, Rod Rosenstein.

Donald Trump a subliniat că nu a avut contacte cu Rusia în campania electorală din anul 2016, argumentând că oricum nu ar fi vorba de o infracţiune. "Contactele nu sunt infracţiune, dar nu contează, deoarece nu au existat contacte (cu excepţia celor ale escroacei Hillary şi ale democraţilor)!", a transmis Donald Trump prin Twitter.

"Contactele" cu o anumită persoană sau entitate nu constituie infracţiune din punct de vedere juridic, dar procurorul special Robert Mueller investighează activităţi de coordonare între entităţi guvernamentale ruse şi echipa de campanie electorală a lui Donald Trump, ceea ce ar putea atrage acuzaţii privind o conspiraţie. Experţii atrag atenţia că depistarea colaborării cu o putere străină în campania electorală poate atrage numeroase acuzaţii. Donald Trump a negat în mai multe rânduri că a avut contacte cu Rusia în campania electorală din 2016.

Donald Trump ar putea fi audiat în investigaţia privind contactele echipei de campanie electorală cu Rusia, a confirmat avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, sugerând însă că eventualele "contacte" cu Moscova nici măcar nu sunt o infracţiune. Rudy Giuliani a denunţat ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller. "Au format o echipă total tendenţioasă", a acuzat avocatul lui Donald Trump. Fostul primar al oraşului New York a subliniat că nu îi recomandă lui Donald Trump să discute cu echipa lui Robert Mueller, explicând însă că este posibil ca liderul de la Casa Albă să vrea audierea pentru a-şi demonstra nevinovăţia. "Ceea ce cred şi ceea ce ştiu pot fi două lucruri diferite. Eu cred că preşedintele nu ar trebui să discute cu Mueller. Dar ştiu cât de convins este el că nu a făcut nimic rău şi că vrea să explice acest lucru", a spus Giuliani. Întrebat dacă Donald Trump riscă să fie inculpat pentru contactele cu Rusia, avocatul a afirmat că s-ar putea să nu fie vorba despre o infracţiune. "Nici măcar nu ştiu dacă este o infracţiune, mă refer la contactele cu Rusia. Dacă analizezi infracţiunea, atacurile cibernetice sunt. Preşedintele nu a comis atacuri cibernetice. Nu i-a plătit el să comită atacuri cibernetice", a spus Giuliani.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei. Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus, recent, încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.