04 iunie 2019

Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans şi-au exprimat mulţumirea faţă de abordarea europeană a Guvernului

Diana Grigore

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu Jean-Claude Juncker şi cu Frans Timmermans, care au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum şi dorinţa de a continua colaborarea strânsă cu CE.

Sursă foto: Mediafax

Comunicat de presă privind întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans

”Aflată în vizită de lucru la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere, marţi, 4 iunie, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat abordarea europeană a prim-ministrului Viorica Dăncilă şi sprijinul Guvernului României pentru proiectul european, precum şi dorinţa de a continua colaborarea strânsă cu Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al Guvernului remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii au fost discutate, de asemenea, rezultatele alegerilor europarlamentare.

”Preşedintele Juncker i-a mulţumit premierului Viorica Dăncilă pentru activitatea excelentă de până acum a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, care a închis peste 100 de dosare, dintre care cele mai importante sunt cele privind Poliţia Europeană de Frontieră şi Garda de Coastă, Autoritatea Europeană pentru Muncă, Directiva Copyright şi Directiva Gaz. Preşedintele CE a subliniat că această abordare trebuie să continue, în special în ceea ce priveşte avansarea Cadrului Financiar Multianual şi pregătirea Agendei Strategice 2019-2024. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au salutat angajamentul Guvernului României de a nu avansa reformele controversate din sistemul judiciar şi reluarea imediată a dialogului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu scopul de a înregistra progrese în reformele din sistemul judiciar şi în lupta împotriva corupţiei. Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a lucra în strânsă cooperare cu autorităţile române pentru a găsi soluţii în privinţa aspectelor legate de statul de drept şi pentru a relua progresele în cadrul MCV”, se mai arată în comunicatul Executivului de la Bucureşti.

Şeful Executivului a declarat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că va efectua o vizită de lucru la Bruxelles în contextul recentelor alegeri europarlamentare.

Aceasta a declarat că va discuta şi despre portofoliul de comisar european pe care şi-l va asuma un europarlamentar român.

"Vom avea discuţii cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, dar şi cu preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni. Voi transmite încă o dată ataşamentul României faţă de valorile europene şi de asemenea voi discuta ca în contextul alegerilor europarlamentare să vedem ceea ce avem de făcut pentru o prezenţă cât mai bună, pentru funcţiile despre care au început deja discuţiile atât în PE, dar şi pentru portofoliul de comisar european. De asemenea voi prezenta rezultatele Preşedinţiei Rotative a Consiliului UE şi modul în care vom continua în perioada următoare astfel încât această preşedinţie de succes, spun eu, pentru România şi pentru români să rămână în atenţia instituţiilor europene", a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă a transmis că se va întâlni şi cu ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, cu care va discuta despre rezultatele preşedinţiei rotative deţinute de către România.