30 decembrie 2018

Jean-Claude Juncker acuză statele UE de „ipocrizie” în privinţa extinderii Frontex

Bianca Pavaluca

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a acuzat statele membre ale Uniunii Europene de „ipocrizie excesivă” în ceea ce priveşte planul de extindere al Agenţiei Uniunii Europene pentru Frontiere (Frontex), relatează agenţia Dpa.

Sursă foto: Mediafax

Agenţia Uniunii Europene pentru Frontiere ajută statele membre ale UE şi ţările asociate la spaţiul Schengen să îşi gestioneze frontierele externe.

„Pentru mai mult de doi ani, liderii statelor membre UE şi Guvernele acestora au cerut protecţie mai bună a frontierelor externe ale Europei”, a declarat Juncker într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag.

„Brusc, există îngrijorări din toate părţile. Se crede că va interfera cu suveranitatea naţională, că totul se desfăşoară mult prea repedde şi că numerele au devenit prea mari. Este o ipocrizie exagerată”, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

În luna septembrie, Comisia Europeană a sugerat creşterea efectivelor de la graniţe de la 1.500 la 10.000, până în anul 2020. Propunerea a venit după ce liderii statelor membre UE au decis în cadrul summitului din luna iunie că protejarea graniţelor împotriva imigraţiei ilegale este o prioritate.

În urma criticilor primite, preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene a decis amânarea creşterii efectivelor până în anul 2027. La începutul lunii decembrie, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a transmis că anul 2025 este „un termen limită fezabil”.

Jean-Claude Juncker a acuzat ţările care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de securitatea scăzută de la graniţe că sunt neimplicate.

„Europa nu poate lucra aşa. Trebuie să acţionăm rapid pentru a fi pregătiţi, pentru a avea graniţele externe ale Uniunii Europene sub control”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.