23 aprilie 2019

Jared Kushner i-a recomandat prinţului Mohammed bin Salman să fie transparent privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Mihai Draghici

Jared Kushner, consilierul pentru Afaceri Politice al preşedintelui SUA Donald Trump, a declarat marţi că l-a îndemnat pe prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, să fie transparent privind circumstanţele asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

Sursă foto: Mediafax

În cursul unei dezbateri organizate de revista Time, Jared Kushner nu a precizat când a discutat cu prinţul saudit despre cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident în SUA, asasinat în octombrie 2018 în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul. Dar Jared Kushner a discutat telefonic cu prinţul Salman imediat după asasinat şi s-a întâlnit cu el la Riyad în februarie.

"Sfatul pe care l-am dat a fost să fie cât mai transparent. Trebuie să ne asigurăm că este responsabilitate pentru ce s-a întâmplat", a declarat Kushner, citat de agenţia de presă Reuters.

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) suspectează că asasinatul a fost ordonat de prinţul Mohammed bin Salman, dar Arabia Saudită a respins acuzaţiile.

Întrebat despre concluziile comunităţii de informaţii din Statele Unite, Jared Kushner a precizat: "Nu am de gând să contest recomandările serviciilor de informaţii americane".

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.