Japonia vrea să disloce rachete cu bătaie mare în sud-vestul insulei Kyushu, ca răspuns la acţiunile militare ale Chinei în regiune
Andreea SoareGuvernul Japoniei a anunţat că plănuieşte să disloce rachete cu rază lungă de acţiune în sud-vestul insulei Kyushu, ca parte a unor eforturi de întărire a capabilităţilor de contraatac şi mai ales pe fondul activităţilor militare ale Chinei în regiune, în special ale celor care vizează intimidarea Taiwanului, şi ale Coreei de Nord, scrie Army Recognition.

Aceste din urmă activităţi au tras un semnal de alarmă cu privire la securitatea insulelor japoneze din sud-vest, care sunt esenţiale datorită proximităţii lor de Taiwan. Dislocarea de rachete cu rază lungă de acţiune ar întării capabilităţile japonezilor de descurajare şi ar permite acestora să vizeze ţinte ale inamicilor în mod eficient în cazul intensificării tensiunilor din regiune. Dislocarea ar putea începe la finalul anului viitor fiscal al Japoniei, în martie 2026.
Insula Kyushu este localizată în sud-vestul Japoniei şi se află la o distanţă remarcabilă de China şi Coreea de Nord, fiind un punct esenţial în strategia de apărare a Japoniei. Poziţia acesteia în apropiere de insulele Nansei este, de asemenea, importantă, întrucât aceste insule funcţionează drept o zonă tampon împotriva unor ameninţări militare din partea Chinei sau a altor inamici. O altă ameninţare pentru Japonia este Coreea de Nord, care continuă să testeze rachete şi să îşi extindă arsenalul nuclear.
Japonia a tot luat o serie de măsuri împotriva acestor ameninţări, precum modernizarea sistemului de rachete antinavă GSDF Tipul 12. Deşi iniţial erau concepute pentru apărarea zonelor de coastă ale Japoniei, acum acestora li s-a extins raza de acţiune (de la 200 de km până la 1.000 de km acum) şi eficienţa în luptă.
