29 iunie 2018

Japonia va cumpăra de la Statele Unite un radar antirachetă -surse-

Bianca Pavaluca

Japonia va achiziţiona săptămâna viitoare un radar american antirachetă, o îmbunătăţire a sistemului de apărare care va uşura relaţia comercială cu SUA şi va oferi protecţie împotriva arsenalului Chinei şi al Coreei de Nord, informează oficiali japonezi, citaţi de Reuters.

„Sistemul antirachetă Aegis va fi o achiziţie importantă; va fi un cadou frumos pentru preşedintele american Donald Trump”, a declarat un oficial guvernamental din Japonia, cu referire la radarul terestru Aegis Shore.

Oficialii japonezi ar putea să facă luni alegerea finală în ceea ce priveşte radarul. Conform declaraţiilor acestora, Japonia doreşte să cumpere două radare Aegis pe care să le pună în funcţiune în anul 2023.

Printre opţiunile Japoniei se numără şi sistemul SPY06 produs de compania americană Raytheon şi o versiune a Radarului cu Rază Mare de Acţiune (LRDR) produs de compania Lockheed Martin. Oficialii japonezi au declarat că Japonia ar fi dorit să achiziţioneze de anul trecut sistemul SPY-6, dar Statele Unite nu au fost de acord.

Deşi strategii militari ai Japoniei consideră Coreea de Nord un pericol iminent, puterea militară în continuă dezvoltare a Chinei reprezintă un pericol mai mare pe termen lung.

Achiziţionarea radarului american ar face sistemul de apărare japonez unul dintre cele mai avansate din lume.

De asemenea, afacerea satisface şi dorinţa preşedintelui american Donald Trump de a exporta mai mult amament. Într-o vizită oficială în Tokyo în luna noiembrie, a felicitat achiziţia rachetelor F-35 de către Japonia şi a încurajat mai multe afaceri de acest gen pe viitor.