02 iunie 2018

Japonia îndeamnă SUA şi comunitatea internaţională să menţină sancţiunile asupra Coreei de Nord

Mihai Draghici

Japonia îndeamnă Statele Unite şi comunitatea internaţională să menţină sancţiunile şi modalităţile de monitorizare asupra Coreei de Nord, avertizând că Phenianul obişnuieşte să nu respecte angajamentele asumate, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Itsunori Onodera, ministrul nipon al Apărării, a amintit că regimul din Coreea de Nord anunţase şi în anul 1994 că va renunţa la programul de înarmare nucleară, dar a continuat activităţile în secret, iar anul trecut a ameninţat ţările vecine cu atacuri.

"Ţinând cont de modul în care Coreea de Nord s-a comportat în trecut, cred că este important să nu recompensăm această ţară doar pentru că a acceptat dialogul", a declarat Itsunori Onodera, referindu-se la planul preşedintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.

"Am asistat la repetarea unor evenimente în istorie, când Coreea de Nord a anunţat renunţarea la arme nucleare, prezentându-se drept un stat conciliant, dar apoi a schimbat abordarea, blocând toate eforturile de pace. Singura modalitate de instaurare a păcii în Peninsula Coreea este ca Phenianul să adopte măsuri concrete de renunţare totală, în mod verificabil şi ireversibil, la toate armele de distrugere în masă şi la stocurile balistice, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU", a subliniat oficialul japonez.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat vineri seară că se va întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe 12 iunie, deşi acum o săptămână anulase întrevederea. Donald Trump a abandonat linia politică a administraţiilor de la Washington, care au refuzat lansarea negocierilor bilaterale cu Phenianul.