26 mai 2023

Japonia condamnă desfăşurarea de arme nucleare în Belarus şi impune sancţiuni suplimentare Rusiei

Cosmin Pirv

Japonia va impune sancţiuni suplimentare Rusiei după ce summitul G7 pe care ţara l-a găzduit săptămâna trecută a convenit să intensifice măsurile de pedepsire a Moscovei, a declarat vineri Hirokazu Matsuno, şeful de cabinet al premierului, citat de Reuters.

Sursă foto: Hepta

Matsuno a condamnat, de asemenea, anunţul Rusiei referitor la desfăşurarea de arme nucleare în Belarus.

„Fiind singura ţară care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, Japonia nu acceptă niciodată ameninţarea nucleară a Rusiei, cu atât mai puţin utilizarea acesteia”, a declarat Matsuno.

Liderii G7, printre care se numără Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa, şi-au arătat săptămâna trecută hotărârea de a sprijini Ucraina cu ajutoare militare suplimentare şi sancţiuni împotriva Rusiei, în cadrul summitului anual desfăşurat în primul oraş bombardat atomic din lume, Hiroshima.

În cadrul unei acţiuni coordonate cu G7, Japonia va îngheţa activele a 78 de grupuri şi 17 persoane, inclusiv ofiţeri ai armatei din Rusia şi va interzice exporturile către 80 de entităţi ruseşti, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe.

De asemenea, Japonia va interzice furnizarea de servicii de construcţii şi inginerie către Rusia, deşi detaliile măsurii vor fi anunţate la o dată ulterioară.