21 iunie 2018

Japonia a suspendat exerciţiile de pregătire în caz de atac cu rachete balistice, după summitul Donald Trump-Kim Jong-Un

Mircea Olteanu

Autorităţile din Japonia au decis să suspende exerciţiile naţionale de pregătire a populaţiei în caz de atac cu rachete balistice, a declarat o sursă guvernamentală niponă, citată de site-ul agenţiei de ştiri Kyodo.

Decizia autorităţilor nipone a fost motivată de detensionarea situaţiei din Peninsula Coreea, fapt care face improbabilă repetarea situaţiei de anul trecut când regimul de la Phenian a efectuat numeroase teste balistice.

În plus, premierul japonez Shinzo Abe intenţionează să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

În afară de problemele de securitate, Shinzo Abe ar putea discuta cu Kim Jong-Un despre cazul cetăţenilor niponi răpiţi de serviciile secrete nord-coreene în anii 1970 şi 1980.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avut deja o întrevedere cu liderul Coreei de Nord, la Singapore.

În afară de Donald Trump şi de Shinzo Abe, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a exprimat intenţia de a avea o întrevedere cu Kim Jong-Un.

Coreea de Nord reprezintă o ameninţare strategică pentru Japonia. Regimul autoritarist de la Phenian a lansat de mai multe ori, în cadrul unor teste, rachete pe deasupra Japoniei.