20 august 2018

Jandarmeria a prezentat muniţia de la protestul din 10 august

Firuta Flutur

Armamentul din dotare şi muniţia folosite la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei nu sunt letale, a declarat, luni, plutonier şef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Alexandru Dinică, în cadrul unei demonstraţii.

Sursă foto: Mediafax

Reprezentanţii Janadrmeriei au prezentat, luni, armamentul şi muniţia folosite la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august.

"Am să încep cu grenada de mână corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid, la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se desface, se rupe, pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări corporale. În continuare, avem lovitura de calibru 38, la fel gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentraţia de gaz este aceeaşi ca la grenada corp-cauciuc şi ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferenţa dintre ele, lovitura care pleacă din tubul cartuş este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz. Se trage în sus, numai între 45 şi 60 de grade. Nu se foloseşte lovitură directă, pentru că nu are eficacitate", a declarat plutonier şef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Alexandru Dinică.

"Toate materialele pe care vi le-am prezentat sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească", a mai spus Dinică.

Pe 16 august, Parchetul General a anunţat muniţia cu care jandarmii au intervenit la protestul din 10 august.

Acestea sunt:
- cartuş calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
- grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanţei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
- pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei CS concentraţie 1%;
- pulverizator de mână 60-100 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
- pulverizator de mână 400 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei OC (oleoresin-capsicum concentraţie 10%);
- pulverizator de mână 150 ml cu substanţă iritant lacrimogenă; tipul substanţei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentraţie 1%);
- cartuş calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate până duminică 291 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Parchetului General. Procurorii militari au audiat 127 de persoane.