21 iunie 2018

James Mattis, secretarul american al Apărării, afirmă că nu are indicii că regimul de la Phenian a început procesul de denuclearizare

Mircea Olteanu

James Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat că până în acest moment "nu are cunoştinţă" că regimul de la Phenian ar fi luat vreo măsură în ceea ce priveşte procesul de denuclearizare, informează site-ul cotidianului The Hill.

Oficialul american a mai comentat în legătură cu procesul de denuclearizare a Coreei de Nord că "negocierile detaliate nu au început. Nici nu mă aşteptam la asta în acest moment".

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul nord-coreean la Singapore. Cei doi lideri au semnat un comunicat comun prin care s-au angajat să "acţioneze pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea". Însă documentul nu include detalii despre modul în care ar urma să fie obţinut acest deziderat.

În urma summitului de la Singapore, preşedintele Trump a susţinut că regimul de la Phenian "nu mai este o ameninţate nucleară", în pofida faptului că termenii înţelegerii între cei doi lideri rămân necunoscuţi.

Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud.

Preşedintele american a anunţat, imediat după întrevederea cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, că va suspenda exerciţiile militare din Coreea de Sud, argumentând că Statele Unite vor economisi mult prin suspendarea acestor exerciţii militare.