05 iunie 2018

James Jay Carafano, vicepreşedinte al Heritage Foundation: Aş vrea să văd cum Georgia se alătură NATO, o asociaţie de naţiuni libere

Indira Crasnea | Laura Buciu

NATO este "o asociaţie de naţiuni libere", care ar trebui să menţină "o abordare politică a deschiderii", a spus, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), James Jay Carafano, vicepreşedinte al Heritage Foundation (SUA).

Prezentăm interviul acordat de vicepreşedintele Heritage Foundation (SUA), James Jay Carafano pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS).

"Reporter: Putem vorbi, în acest moment despre un nou "Război Rece" de durată?

James Jay Carafano: Nu, nu cred că moştenirea Războiului Rece mai funcţionează.

În primul rând, relaţia pe care Rusia o are cu Vestul este foarte diferită. În timpul Războiului Rece, nu exista doar un zid fizic. Nu existau relaţii economice, relaţii politice, relaţii personale, relaţii diplomatice. Cele două părţi erau practic separate.

Astăzi, lumea este altfel.

Suntem în competiţie cu ruşii, dar există legături economice, există legături culturale, totul este diferit, scopul este diferit şi cred că aceste lucruri sunt împărtăşite de Statele Unite şi de alianţa occidentală.

În timpul Războiului (Rece – n.red.) am considerat Uniunea Sovietică o societate care era în detrimentul viitorului omenirii, nu exista libertate, nu existau oportunităţi pentru ca oamenii să îşi realizeze potenţialul, iar strategia Războiului Rece a fost ca într-o zi am vrea să vedem că Uniunea Sovietică dispare, pentru că a asuprit masiv oamenie.

Preşedintele Reagan a numit (URSS -n.red.) un imperiu rău şi a spus că nu va rămâne pentru totdeauna.

Oamenii se uită la Rusia şi, chiar dacă s-ar putea să nu le placă guvernul rus, chiar dacă sunt îngrijoraţi de politica externă a Rusiei şi de faptul că au ingerinţe în alte ţări, chiar invadează alte ţări, cum ar fi Ucraina sau Georgia, totuşi, Rusia nu se mută nicăieri, geografia este la fel.

Ceea ce vrem ca Rusia să facă este, în principal, să înceteze destabilizarea Europei Occidentale. Vor să trăiască sub Putin şi să aibă o economie groaznică, este problema lor, nu?

Prin urmare, Războiul Rece a avut obiectivul desfiinţării unui imperiu rău. Astăzi este vorba despre ruşi, dorinţa este ca ruşii să lase oamenii să îşi trăiască vieţile.

Reporter: Metaforic vorbind, unde credeţi că va fi noua "graniţă" a NATO? Vorbind concret, care este viitorul acordului Rusia-NATO? Este doar suspendat sau se preconizează o anulare a acestuia?

James Jay Carafano: Deci, NATO este o asociaţie de naţiuni libere, prin urmare, nu cred că există o frontieră pentru asta, nu? Astfel încât orice ţara se poate alătura liber dacă doreşte, deci cred că NATO ar trebui să menţină o abordare politică a deschiderii.

Cred că într-o zi aş vrea să văd cum Georgia se alătură NATO şi cred că relaţia dintre SUA şi Rusia depinde de Rusia.

Cred că angajamentul Occidentului faţă de o comunitate transatlantică liberă şi deschisă nu se va schimba, iar Rusia poate să accepte sau nu acest lucru.

De fapt, nu cred că am asistat nivelul cel mai grav al relaţiilor dintre NATO şi Rusia.

Spre exemplu, cred că viitorul Tratat Internaţional al Forţelor Nucleare Intermediare între NATO şi Rusia este o întrebare deschisă. Deci, nu mă aştept ca relaţia NATO-Rusia să se îmbunătăţească în cel mai scurt timp, iar eu atribui în cea mai mare parte vina Rusiei.

Nu cred că NATO se opune unei relaţii mai bune, dar dacă ruşii vor relaţii mai bune, trebuie să depună eforturi pentru a deveni un vecin mai bun ai Europei Occidentale.

 

Reporter: Credeţi că poziţia dominantă în regiunea Mării Negre poate fi "împărţită"? Putem vorbi de un "număr unu" militar şi de un alt "număr unu" economic?

 

James Jay Carafano: Ei bine, stabilitatea, securitatea şi pacea în zona Mării Negre este, evident, o problemă foarte complexă, mai ales din cauza protagoniştilor multipli.

Depinde mult de poziţia pe care o deţine Turcia şi depinde şi de modul în care alte ţări răspund influenţei ruse.

Vreau să spun că Rusia încearcă să-şi sporească controlul poziţiei asupra Mării Negre şi dacă, nu sunt verificaţi ei, vor continua să facă acest lucru; cred că, parţial, mingea se află în terenul României şi în terenurile altor ţări, iar acestea trebuie să dezvolte capacităţi pentru apărarea intereselor; aceasta este un criteriu variabil important.

Cred că Statele Unite sunt preocupate de pacea şi securitatea Mării Negre şi de flancul estic al NATO, aşa că cred că Statele Unite susţin colaborarea cu ţările din regiune pentru a contribui la pace şi stabilitate şi o parte din aceasta depinde de politica pe care Turcia o va alege în viitor.

Cred că dacă România şi alţi parteneri NATO se vor ridica şi vor deveni mai bine protejaţi şi apărătorii teritoriului lor, vor contribui efectiv la stabilitatea pe termen lung a regiunii.

 

Reporter: Cum vedeţi viitoarele acţiuni ale Federaţiei Ruse în zonă? Vor fi de natură militară sau mai curând de diplomaţie ofensivă?

James Jay Carafano: Aşadar, în mare măsură ceea ce am văzut de la ruşi a fost că se orienteaza către zonele de vulnerabilitate, în care pot exploata tensiunile interioare sau lipsa de securitate şi se concentreza asupra comunităţii occidentale, NATO sau UE.

Cred că mulţi oameni privesc zona baltică şi spun că NATO a făcut o treabă bună, de a linişti şi a aduce pace şi stabilitate în Europa Centrală.

Cred că majoritatea oamenilor se uită la zonele care sunt surse de preocupare. De exemplu, Balcanii de Vest ca fiind zona în care influenţa potenţială a Rusiei ar putea exacerba tensiunile şi destabiliza problemele regiunilor de la Marea Neagră.

Discutând, dacă este vorba despre Europa, NATO sau Statele Unite, acestea sunt, de asemenea, zonele în care oamenii urmăresc să aducă mai multă siguranţă, mai multă stabilitate, lucrând mai mult cu partenerii regionali, pentru a asigura stabilitatea în continuare a creşterii economice regionale şi mai multă încredere. Ceea ce duce la crearea unei situaţii mai stabile.

 

 

 

 

Reporter: Cum se va prezenta "balanţa" puterii în regiunea Mării Negre, în contextul apropierii dintre preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Erdogan?

 

James Jay Carafano: Ei bine, cred că, odată cu accentul tot mai sporit pus de SUA şi partenerii regionali asupra păcii şi securităţii în Marea Neagră, este probabil să intrăm într-o perioadă de stabilitate relativă.

Întrebarea reală este cât de mult putem să susţinem acest lucru în timp.

El (Putin) este în Siria, are forţe în Ucraina, trebuie să fie îngrijorat de Belarus. Ruşii se află într-o mulţime de locuri şi economia lor nu este în formă, aşa că întrebarea este dacă ei susţin acest lucru în timp, împotriva unei serii de eforturi din partea noastră şi a aliaţilor nostri de a-şi proteja propriile interese.Iar presupunerea mea este că nu pot .

 

Reporter: Cum vedeţi relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă peste cinci ani?

 

James Jay Carafano: Cred că relaţia viitoare dintre SUA şi Rusia este în mare parte în mâinile ruşilor.

Dacă privim modul în care preşedintele Trump abordează politica externă - şi cu toţi cei cu care Statele Unite cu care se află în competiţie: cu Iranul, cu coreenii sau chinezii sau ruşii - el face întotdeauna o ofertă.

Vreau să spun că Trump spune "nu trebuie să ne aflăm în tensiune unul cu celălalt şi putem să ne înţelegem", dar unii oameni interpretează acest lucru ca fiind "moale", în special în ceea ce priveşte Rusia.

Dar trebuie să ne uităm la ceea ce preşedintele Trump spune după aceea, el spune: "Uite, putem să ne înţelegem, dacă îmi respecţi următoarele interese".

Şi astfel ştii că americanii au insistat destul de mult asupra faptului că Rusia destabilizează influenţele, fie că este vorba de Ucraina, Georgia sau oriunde în Europa de Vest sau Orientul Mijlociu.

Şi că trebuie să se oprească.

Şi dacă acest lucru se opreşte, atunci putem avea relaţii productive, constructive între Rusia şi Vest, care depind de Putin - care influenţează politica externă în Rusia - astfel încât ar putea exista mai multe relaţii constructive.

Deci răspunsul meu ar fi da, dar depinde de Rusia.

 

Reporter: Cum comentaţi decizia preşedintelui Trump de a impune taxe la importurile de oţel şi aluminiu ?

 

James Jay Carafano: Cred că situaţia este nefericită. Înţeleg de ce preşedintele face asta.

Dacă ne uităm în mod tradiţional, atunci cand americanii abordează economia se orienteaza către utilizarea taxelor (vamale) şi există trei motive pentru care americanii folosesc taxe.

Unul dintre acestea face referire la trecut,când America a fost creată.

Atunci când Alexander Hamilton a scris primul raport despre activitatile fabricilor din America a spus: puteţi avea taxe (vamale) pentru a strânge bani, puteţi avea taxe (vamale) pentru a vă proteja industria internă în scopuri de securitate naţională - în interiorul ţării - şi puteţi avea taxe (vamale) pentru a avea relaţii comerciale mai bune cu vecinii dumneavoastră.

Acesta este modul în care americanul s-a gândit la taxele (vamale) şi aşa facem în continuare.

Evident, scopul nu este să strângem bani.

Preşedintele vorbeşte mult despre ridicarea taxelor (vamale), astfel încât să putem reconstrui industria americană.

Nu cred că este chiar aşa. Nu este vorba despre securitatea naţională. Preşedintele este foarte preocupat de prosperitate, de relaţiile comerciale mai bune.

Problema cu utilizarea taxelor (vamale) pentru a atrage relaţii comerciale mai bune este ca şi cum ai atrage atenţia oamenilor prin aruncarea unei grenade. Cineva ar putea fi rănit.

Sunt preocupat de modul în care sunt implementate tarifele.

Implementarea nu poate doar să-i "rănească" pe prietenii noştri, dar poate afecta şi unele industrii. De exemplu, multe industrii siderurgice americane au o nişă specifică, unele capacităţi industriale şi sunt foarte dependente de acestea.

În alte ţări construim capacităţi şi apoi le oferim nişte produse din oţel de nişă. Dacă "sancţionăm" produsul altcuiva, nu vom mai putea construi noi fabrici (combinate) de oţel în SUA, companiile de nişă vor ieşi din afaceri.

Aşa că, cred că există îngrijorări în ceea ce priveşte modul în care preşedintele foloseşte taxele vamale (...) Cred că implementarea efectivă, dacă (...) nu este atentă, va fi în detrimentul economiei americane şi va fi în detrimentul economiei prietenilor şi aliaţilor noştri.

Sperăm că, pe măsură ce Administraţia avansează în acest sens, ei gândesc ceea ce fac".

 

(Centrul de Studii Globale al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu a organizat în perioada 1-2 iunie 2018, conferinţa internaţională "Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security", cu sprijinul Preşedintelui României, al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, fiind cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu).