29 octombrie 2018

Jair Bolsonaro, un extremist de dreapta va deveni preşedintele Braziliei

Teodora Marinescu

Candidatul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, care a candidat din partea Partidului Social Liberal, a câştigat alegerile prezidenţiale organizate în Brazilia, după ce a obţinut 55% din voturi, relatează site-ul agenţiei Dpa şi postul BBC.

Sursă foto: Mediafax

Fernando Haddad, care a candidat din partea formaţiunii politice de stânga Partidul Muncitoresc, a obţinut 45% din voturi.

Campania lui Jair Bolsonaro s-a bazat pe promisiunea de eradicare a corupţiei şi scădere a nivelului ridicat de criminalitate.

Bolsonaro, care a fost rănit în timpul unei manifestaţii electorale desfăşurate în oraşul Juiz de Fora, a purtat o vestă antiglonţ când s-a prezentat la vot în Rio de Janeiro. 

"Nu putem continua să susţinem comunismul. Vom schimba destinul Braziliei", a declarat Bolsonaro, potrivit agenţiei Reuters.

Un nostalgic al dictaturii, Jair Bolsonaro a fost supranumit „Trump în variantă tropicală” pentru declaraţiile rasiste, sexiste şi homofobe, care au dus la numeroase proteste. El se vede ca o versiune braziliană a preşedintelui american Donald Trump şi respinge acuzaţiile de incitare la ură, considerându-le drept „fake news”.