09 aprilie 2019

Jair Bolsonaro avertizează că o intervenţie militară în Venezuela poate genera un război de gherilă

Mihai Draghici

O eventuală intervenţie militară în Venezuela riscă să genereze un război de gherilă, a avertizat preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, cerând, în acelaşi timp, evitarea unor situaţii precum cele din Cuba sau Coreea de Nord, informează cotidianul Folha de Sao Paulo.

Sursă foto: Mediafax

"Să presupunem că va fi o invazie militară în Venezuela. Decizia va fi a mea, dar voi asculta opinia Consiliului pentru Apărare Naţională, iar Parlamentul Braziliei va avea o decizie", a declarat Jair Bolsonaro într-un interviu acordat postului de radio Joven Pan.

"Trebuie să ne aducem aminte că există grupuri de gherilă. Acest lucru este relevant. Este greu de estimat cât ar dura un astfel de conflict", a afirmat Jair Bolsonaro, argumentând că în Venezuela sunt carteluri de droguri şi grupuri paramilitare.

"Nu ne putem permite să ajungem în situaţii precum cele din Cuba sau din Coreea de Nord", a explicat Bolsonaro.

Preşedintele Braziliei a subliniat că Statele Unite încearcă să creeze o scindare în armata Venezuelei, care îl susţine pe preşedintele Nicolas Maduro. Liderul Braziliei a pledat pentru instituirea unui embargou asupra Venezuelei, în scopul intensificării presiunilor asupra Administraţiei Nicolas Maduro.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

Statele Unite au acuzat Rusia de "comportament inconştient" din cauza trimiterii de trupe şi echipamente militare în Venezuela.