23 ianuarie 2019

J-20, primul avion de vânătoare invizibil chinez poate fi învins în lupte de aproape de F-15 sau F-16 - experţi

Mediafax

Sursă foto: Mediafax

(de Adrian Popa) 

Chinezii au reuşit performanţa să introducă în serviciu activ primul avion de vânătoare invizibil dezvoltat în afara SUA, dar se pare că nu au putut să îl facă şi suficient de manevrabil.

Aeronava Chengdu J-20 nu dispune de un tun, un echipament standard pe avioanele de vânătoare, interceptare sau multirol americane sau ruse. Asta înseamnă că modelul chinezilor nu este potrivit pentru lupte de aproape (dogfights), aşa că designerii nu s-au mai ostenit să îl doteze cu o astfel de armă, potrivit experţilor militari chestionaţi de publicaţia Business Insider. Spaţiul pe care l-ar fi ocupat tunul a fost folosit pentru alte tehnologii, iar greutatea totală a fost redusă.

 Totuşi, mulţi piloţi de avioane de vânătoare preferă să dispună de tun, deoarece acesta nu poate fi bruiat şi nici păcălit de contramăsuri. Cele mai moderne avioane invizibile americane, F-22 şi F-35, dispun de tunuri.

Potrivit unor experţi, J-20 poate fi învins în lupte de aproape de modele mai vechi de avioane de vânătoare, precum F-15 sau F-16.

(Citeşte continuarea pe http://www.mediafax.ro