20 martie 2019

Italia vrea pe noul "Drum al Mătăsii" chinez

Mircea Olteanu

Sursă foto: Mediafax

Italia se va alătura Iniţiativei "Noul Drum al Mătăsii", propusă de China, a anunţat premierul italian Giuseppe Conte cu doar câteva zile înainte de vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Italia, informează agenţia The Associated Press.

Conte a declarat că semnarea de către Italia a unui memorandum de înţelegere pentru participarea la acest proiect economic nu va "pune în discuţie" poziţia Romei în cadrul alianţei transatlantice sau legăturile cu partenerii europeni.

Aderarea Italiei va oferi legitimitate sporită Iniţiativei "Noul Drum al Mătăsii", cunoscută şi sub numele "Centură şi Drum", care îşi propune să dezvolte infrastructura pentru a lega, pe uscat şi pe mare, China de regiunile din jur şi apoi de Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

Pe de altă parte, proiectul este privit cu suspiciune în capitalele occidentale, care consideră că scopul iniţiativei este mai degrabă de a amplifica influenţă economică şi politică a Chinei, decât de a genera bunăstare economică.

Un oficial de la Casa Albă a avertizat Italia să nu se alăture proiectului, pe care l-a descris drept un "proiect vanitos" al Chinei.

Italia este totodată prima ţară din Grupul statelor puternic industrializate (G7), după ce ţările europene au refuzat anul trecut să semneze o declaraţie comună privind proiectul "Centură şi Drum", susţinând că îndeplineşte standardele privind finanţarea şi transparenţa.

Preşedintele chinez Xi Jinping va efectua un turneu european în perioada 21-26 martie, urmând să viziteze Italia, Franţa şi Monaco.

La un summit în luna mai 2018, preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să investească peste 120 de miliarde de dolari în acest proiect.