11 februarie 2019

Italia vrea modificarea regulilor de alocare a fondurilor pentru apărare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice

Mihai Draghici

Ministrul italian al Apărării, Elisabetta Trenta, a cerut, luni, modificarea regulilor de alocare a cheltuielilor pentru apărare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, pentru a fi incluse costurile destinate securităţii cibernetice şi construirii infrastructurii.

Sursă foto: Mediafax

Elisabetta Trenta a argumentat că regula care prevede alocarea a 2% din PIB pentru apărare ar trebui să includă şi investiţii nonmilitare.

"Există componente bugetare asociate apărării, dar care nu sunt prevăzute în bugetul apărării", a declarat Elisabetta Trenta pentru Financial Times, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul NATO, programată miercuri.

"Alocarea de fonduri pentru securitatea cibernetică ar trebuie să echivaleze cu fondurile cheltuite pentru achiziţionarea de tancuri. Eu nu spun că nu ar trebui să cheltuim aceşti bani, dar ar trebui să alocăm fonduri şi pentru lucruri care nu erau considerate până acum cheltuieli de apărare", a precizat Elisabetta Trenta, conform site-ului Politico.eu.

Guvernul Italiei a avut o serie de dispute cu Uniunea Europeană din cauza deficitului bugetar, pe care l-a diminuat de teama sancţiunilor. Executivul de la Roma vrea să aloce fonduri suplimentare pentru programe de asistenţă socială.

Administraţia Donald Trump insistă ca statele membre NATO să aloce 2% din PIB bugetului pentru apărare. În 2018, Italia a alocat 1,15% din PIB cheltuielilor pentru apărare.

Germania şi Franţa au semnalat că vor ajunge abia etapizat la nivelul de 2% din PIB pentru apărare, pledând chiar pentru includerea în acest buget a activităţilor de apărare de la nivelul Uniunii Europene, nu doar în cadrul NATO.