17 ianuarie 2024

Italia face presiuni pentru o decizie rapidă privind forţa maritimă a UE în Marea Roşie

Tiberiu Sabo

Italia ar dori ca până săptămâna viitoare să se ia o decizie politică privind crearea unei misiuni de securitate maritimă a UE pentru Marea Roşie, astfel încât aceasta să devină operaţională cât mai curând posibil, a declarat miercuri ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, notează Reuters.

Sursă foto: AP

Statele membre ale Uniunii Europene au acordat marţi un prim sprijin misiunii de protejare a navelor de atacurile grupării insurgente Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, în Marea Roşie, din cauza îngrijorării că perturbarea uneia dintre cele mai importante rute maritime comerciale din lume ar putea afecta economia globală.

Obiectivul iniţial era ca această misiune să fie înfiinţată până cel târziu în 19 februarie. Mai mulţi diplomaţi au declarat însă că speră ca procesul să fie accelerat, având în vedere tensiunile din regiune. Acest lucru va fi discutat de miniştrii de Externe din statele UE în 22 ianuarie.

"Ideea este de a avea o misiune europeană care să poată fi operaţională cât mai curând posibil", a declarat ministrul italian de Externe, Antonio Tajani. "Apoi, cu siguranţă, se vor lua decizii, dar decizia politică pentru noi trebuie să fie luată până lunea viitoare."

Diplomaţii au declarat că este încă necesară definirea exactă a regulilor de angajament, dincolo de patrulare, precum şi a modului în care această misiune se potriveşte cu altele ale UE, precum cele din largul coastelor Somaliei şi din strâmtoarea Ormuz.