24 martie 2019

Italia este primul stat G7 care aderă la iniţiativa chineză Belt and Road

Dorin Oancea

Italia a semnat un acord preliminar cu China, care o face prima naţiune din G7 – grupul statelor industrializate, care se alătură iniţiativei chineze de infrastructură „Belt and Road”, alături de alte 30 de înţelegeri între companii locale şi chineze, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Vicepremierul italian Luigi Di Maio spune că valoarea iniţială a înţelegerilor semnate este de 2,5 miliarde de euro, dar ar putea urca la 20 miliarde de euro.

Astfel, banca de stat Cassa Depozit e Prestiti (CDP) a semnat un acord cu Banca Chinei pentru a permite vânzarea obligaţiunilor "Panda" - datoriile vândute de entităţi străine investitorilor din China. CDP a anunţat că va emite obligaţiuni în valoare de 5 miliarde renminbi (744,5 milioane de dolari). CDP şi Bank of China vor cofinanţa, de asemenea, companii italiene cu 4 miliarde de renminbi.

CDP şi compania italiană de gaze Snam au semnat un memorandum de înţelegere cu Silk Road fund (SRF) pentru cooperare în domeniul investiţiilor internaţionale în China şi în cele 120 de ţări care au semnat deja pentru Iniţiativa Belt and Road (BRI). Snam şi SRF au declarat că vor lua în considerare cooperarea în sectorul gazelor naturale - conducte, instalaţii de depozitare, infrastructură de GNL şi fabrici de biometan.

Compania Danieli a semnat un acord pentru construirea unor componente ale unei oţelării în China, care vor fi transferate în Azerbaidjan.

Au mai fost semnate acorduri în domeniul infrastructurii, inclusin în vederea reconstruirii podului din Genova care s-a dărmat anul trecut, în energie, pentru stimularea exporturilor, produse financiare, creditare şi turism.