14 mai 2024

ISW: SUA trebuie să permită ucrainenilor să folosească armele americane în teritoriul rus, pentru că altfel armata ucraineană nu se poate apăra în Harkov

Andreea Soare

Luptele continuă pe frontul din Harkov, unde, în ultimele 24 de ore, au avut loc nu mai puţin de 13 confruntări între forţele armate ruseşti şi cele ucrainene. În acest context, Institutul pentru Studiul Războiului atrage atenţia că politica SUA de a interzice forţelor ucrainene să folosească armele americane în teritoriul rus compromite capacitatea Ucrainei de a se apăra pe frontul din Harkov.

Sursă foto: Mediafax

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului recomandă Statelor Unite să dea permisiunea forţelor armate ucrainene de a folosi echipamentele americane şi în teritoriul Rusiei pentru că, spun aceştia, altfel nu-şi pot apăra poziţiile de pe front pentru că nu pot intercepta aeronavele ruseşti din spaţiul aerian rus. Vorbim aici în special despre sistemele antiaeriene, pentru că Rusia foloseşte acum, pentru frontul din Harkov, spaţiul aerian rus pentru a lansa rachete, drone şi bombe în teritoriul ucrainean, din cauza proximităţii acestui front de graniţa cu teritoriul rus.

Oraşul Harkov se află la doar 40 de km de graniţa Rusiei cu Ucraina, iar bombele ghidate, cu planare, pe care le folosesc ruşii în această ofensivă au o rază de acţiune de 40-60 de km, astfel că sistemele de apărare antiaeriană ale ucrainenilor nu au capacitatea de a le intercepta din moment ce sunt lansate din avioanele ruseşti, din spaţiul aerian rus. Mai bine zis, forţele aeriene ruseşti pot lovi oraşul Harkov fără să intre în spaţiul aerian al Ucrainei. Până la 870 de aşezări ucrainene, sate şi comune, pot fi lovite de Rusia, în Harkov, fără să părăsească spaţiul aerian rusesc şi, în total, 2840 de aşezări din Cerhiniv, Sumî şi Harkov, adică în jur de 42.400 de km pătraţi.

Şansele, însă, ca SUA să dea Ucrainei permisiunea de a folosi armele trimise în teritoriul rus sunt foarte mici, pentru că se tem că Rusia va interpreta acest lucru ca o provocare sau o implicare directă în război şi că, în cele din urmă, va răspunde acestor acţiuni cu un posibil atac, acesta fiind un scenariu pe care americanii încearcă să îl evite cât mai mult timp posibil. Până acum, doar Marea Britanie a transmis ucrainenilor că pot folosi echipamentele britanice şi în teritoriul Rusiei.