20 septembrie 2018

Israelul va prezenta la Moscova concluziile cu privire la doborârea avionului rusesc din Siria

Marinela Sarbu

Şeful forţelor antiaeriene ale Israelului, Amikam Norkin, va prezenta joi la Moscova concluziile legate de incidentul în care un avion militar rus a fost doborât pe coasta Siriei, a anunţat armata israeliană, potrivit Reuters.

Israelul a acuzat, marţi, Siria, spunând că bateriile sale antiaerian "au tras la întâmplare" şi nu au reuşit să se asigure dacă vreun avion rusesc era în aer.

Armata a spus că generalul-maior Amikam Norkin şi alţi ofiţeri superiori vor "prezenta raportul de situaţie al evenimentului cu privire la toate aspectele, inclusiv informaţiile pre-misiune şi concluziile anchetei IDF (Forţele de Apărare a Israelului)".

Incidentul iniţial a părut să provoace fricţiunea între două ţări care sprijină părţi opuse în războiul civil din Siria, iar şeful ministerului apărării de la Moscova acuză Israelul că provoacă indirect.

Dar preşedintele Vladimir Putin, care a vorbit marţi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a numit apoi "un lanţ de evenimente tragice", deşi a adăugat că Rusia trebuie să "ajungă la fondul a ceea ce s-a întâmplat".

Armata israeliană a declarat marţi că avioanele sale de luptă au vizat o instalaţie siriană pe care a spus că va transfera arme către Hezbollah în numele Iranului şi că atunci când avionul a fost doborât, avioanele israeliene "se aflau deja în spaţiul aerian israelian".

Netanyahu a afirmat că forţele siriene au fost de vină şi au oferit Rusiei "toate informaţiile necesare" pentru a investiga incidentul.