19 decembrie 2018

Israelul va analiza implicaţiile deciziei Administraţiei Trump de retragere a trupelor americane din Siria

Mihai Draghici

Israelul va analiza efectele deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere a trupelor din Siria şi va lua măsuri suplimentare de securitate, a anunţat miercuri seară premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.

Sursă foto: Mediafax

"Am vorbit în urmă cu câteva zile cu preşedintele SUA, Donald Trump, iar ieri cu secretarul de Stat american, Michael Pompeo. Mi s-a spus că Administraţia SUA intenţionează retragerea trupelor americane din Siria", a declarat Benjamin Netanyahu miercuri seară.

"Mi-au transmis clar că au alte modalităţi pentru exercitarea de influenţă în Siria. Noi vom studia calendarul, modul în care va fi făcut acest lucru şi, desigur, implicaţiile pentru noi. În orice caz, ne vom asigura că menţinem securitatea Israelului şi că ne protejăm", a precizat Netanyahu.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic, au anunţat miercuri surse citate de CNN.

Decizia a fost luată direct de preşedintele Donald Trump, au declarat sursele citate. Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria. Donald Trump a confirmat hotărârea prin Twitter: "Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte".

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria.

Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.