20 ianuarie 2024

Israelul ucide al doilea general iranian în mai puţin de o lună. Generalul de brigadă Sadegh Omidzadeh a fost ucis într-un bombardament lângă Damasc, capitala Siriei

Florin Jipa

Generalul de brigadă Sadegh Omidzadeh, un ofiţer de informaţii al forţelor iraniene Quds din Siria, alături de alţi patru ofiţeri cu grade superioare din Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice au fost ucişi astăzi de un atac aerian israelian asupra capitalei siriene Damasc, anunţă NPR.

Sursă foto: X

Acest asasinat realizat de Forţele de Apărare Israeliene vine la mai puţin de o lună după ce un alt general din Forţa Quds a IRGC, Razi Mousavi, a fost ucis de un atac aerian IAF tot lângă Damasc, Siria.

Televiziunea de stat iraniană a transmis că patru consilieri ai Gărzii Revoluţionare au fost ucişi în atacul din Damasc, fără a-i identifica, adăugând că Israelul se află în spatele bombardării unei clădiri.

Nour News, despre care se crede că este aproape de aparatul de informaţii al ţării, a identificat doi dintre morţi ca fiind generalul Sadegh Omidzadeh, adjunctul de informaţii al Forţei expediţionare Quds în Siria, şi adjunctul său, Hajj Gholam.

ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puţin şase persoane - cinci iranieni şi un sirian - au fost ucise în atacul cu rachete care a lovit o clădire în timp ce oficiali din grupurile susţinute de Iran ţineau o întâlnire. Şeful OSDO, Rami Abdurrahman, a precizat că trei dintre iranieni sunt comandanţi, adăugând că alte patru persoane sunt încă dispărute sub dărâmături.

Armata israeliană nu a comentat atacul. Israelul a efectuat sute de lovituri asupra unor ţinte din interiorul părţilor controlate de guvern în Siria în ultimii ani. Rachete au fost lansate din Siria şi Liban în nordul Israelului şi în Înălţimile Golan ocupate de Israel, în ultimele săptămâni, sporind tensiunile de-a lungul graniţelor Libanului şi Siriei cu Israelul. La acestea se adaugă şi atacurile asupra navelor din Marea Roşie de către rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi, de asemenea, de Iran.