09 ianuarie 2019

Israelul se teme de ingerinţe străine în scrutinul parlamentar din aprilie / Rusia respinge speculaţiile

Mihai Draghici

Serviciile secrete ale unui stat intenţionează să influenţeze prin atacuri cibernetice rezultatul scrutinului parlamentar programat în Israel pe 9 aprilie, a afirmat Nadav Argaman, şeful Serviciului israelian de Securitate internă (Shin Bet), dar Rusia a negat că s-ar implica în astfel de acţiuni.

Sursă foto: Mediafax

"Sunt sută la sută sigur că un stat străin va interveni în alegerile din aprilie, ştiu despre ce vorbesc, nu ştiu în favoarea cui va fi intervenţia", a declarat Nadav Argaman pentru postul Hadashot TV.

"Nu pot spune în favoarea cui ori împotriva cui va fi intervenţia, dar vor fi atacuri cibernetice", a precizat Argaman, conform cotidianului Times of Israel şi site-ului Ynetnews.com.

În acest context, unii parlamentari israelieni au cerut o investigaţie a Knessetului înaintea scrutinului din 9 aprilie.

Administraţia Vladimir Putin a respins sugestiile că Rusia ar intenţiona să influenţeze rezultatul scrutinului din Israel.

"Nu se pune problema. Rusia nu a avut niciodată ingerinţe în alegerile altor ţări şi nu intenţionează să facă acest lucru în viitor", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.

Întrebat despre speculaţiile apărute în presa israeliană, Peskov a precizat: "Nu citiţi presa israeliană".

Rusia este acuzată că a influenţat prin atacuri cibernetice rezultatul scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016. Comisii speciale anchetează ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova. Casa Albă şi Kremlinul au respins acuzaţiile.