06 octombrie 2021

Israelul livrează pentru prima dată baterii pentru sisteme antiaeriene unui stat membru NATO. Cehia plăteşte 630 de milioane de dolari pentru patru baterii Spyder

Andreea Soare

Marţi, Cehia a semnat cu Israel un contract în domeniul apărării pentru achiziţionarea a patru baterii ale sistemului antiaerian cu rază scurtă Spyder, realizate de compania Rafael, a anunţat ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, potrivit Israel Times.

Sursă foto: Twitter/ Benny Gantz

„Este un contract de importanţă strategică cu un stat membru NATO, care va crea locuri de muncă în ambele ţări”, a transmis Gantz pe Twitter, adăugând că acest contract va „consolida relaţiile excelente în apărare” între cele două state.

Este pentru prima dată când Israelul va livra un sistem antiaerian unui stat membru NATO.

Sistemul Spyder iclude un radar produs de Elta, o filială a Israel Aerospace Indusries.

Această achiziţie are loc în contextul în care Cehia vrea să îşi îmbunătăţească echipamentele militare şi să consolideze relaţiile cu Israelul, un aliat deja apropiat al cehilor.

Sistemul Spyder va înlocui vechile rachete sovietice 2k12 Kub şi va ajunge în Cehia până în 2026.

România încă foloseşte sistemele Kub

Armata română încă foloseşte sistemele Kub, dar are un program pentru 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estimează un cost de 2,7 miliarde de euro, fără TVA, dar încă nu a demarat un proces de achiziţie.