10 mai 2018

Israelul avertizează Iranul şi Siria după depăşirea "liniei roşii" / Unii analişti sunt sceptici că Teheranul a iniţiat confruntările cu armata israeliană

Mihai Draghici

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat joi că Iranul a depăşit o "linie roşie" prin activităţile din Siria, argumentând că armata israeliană a lansat bombardamentele ca reacţie la un atac iranian, deşi unii analişti sunt sceptici că armata iraniană a iniţiat confruntările.

Sursă foto: Mediafax

"Ieri, am transmis un mesaj clar regimului Bashar al-Assad: acţiunile noastre vizează forţele iraniene din Siria. Dacă sirienii vor acţiona împotriva noastră, vom lua măsuri împotriva lor. Iranul a depăşit o linie roşie, iar noi am rispostat proporţional. Armata israeliană a efectuat bombardamente intense împotriva poziţiilor iraniene din Siria. Datorită disponibilităţii defensive şi ofensive a trupelor noastre, acţiunea iraniană a eşuat", a declarat joi Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul The Jerusalem Post.

Guvernul israelian susţine că bombardamentele în Siria au fost efectuate după ce efectivele iraniene de pe teritoriul sirian au lansat 20 de rachete spre o zonă aflată sub control israelian din regiunea Înălţimile Golan.

Armata siriană susţine că doar trei persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite în urma bombardamentelor israeliene efectuate în Siria. Însă organizaţia de opoziţie Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat un bilanţ de 23 de morţi.

Potrivit agenţiei de presă siriene SANA, ostilităţile au început din cauza bombardamentelor israeliene, cele mai intense după anul 1974. Administraţia de la Teheran nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Un oficial din cadrul Comisiei iraniene pentru Siguranţă Naţională a declarat pentru postul libanez Al-Manar TV că "Iranul nu are nicio legătură cu atacurile cu rachete care au lovit teritoriul inamicului".

"Există două întrebări principale: de ce un atac atât de limitat şi de ce imediat după decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de retragere din Acordul nuclear, în timp ce Teheranul încearcă obţinerea sprijinului europenilor pentru acest tratat", a declarat experta Holly Dagres pentru cotidianul britanic The Independent. "Deocamdată, Iranul nu a făcut niciun comentariu despre acest subiect. Această întârziere ar putea însemna două lucruri. Că autorităţile iraniene au fost luate prin surprindere şi că acesta a fost un atac lansat la iniţiativa Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei, fără aprobare. Ori că Iranul urmează să aplice ameninţarea cu ripostă", explică ea.

Mahan Abedin, un alt analist, împărtăşeşte scepticismul lui Holly Dagres. "Atacurile cu rachete au fost prea slabe ca intensitate pentru a fi considerate o ripostă iraniană la numeroasele atacuri israeliene asupra poziţiilor militare iraniene. Cred că riposta iraniană va fi mult mai dură", a spus el.

Ministerul sirian de Externe a explicat incidentul marchează începerea unei "noi etape" în conflictul cu Israelul, dar deocamdată Iranul nu a ripostat.

Abordările dure ale Statelor Unite şi Israelului faţă de "provocările" iraniene sugerează că cele două ţări "colaborează în culise pentru escaladarea confruntărilor militare", crede specialistul Roham Alvandi, profesor la institutul universitar Şcoala Londoneză pentru Economie (London School of Economics). Donald Trump şi Benjamin Netanyahu speră să "provoace o ripostă a liderilor iranieni care să conducă la izolarea şi la slăbirea Iranului. Dar este improbabil că această abordare va da rezultate, în contextul în care politicile regionale iraniene se axează pe relaţii strategice de termen lung, construite în decenii, nu pe victorii scurte, dar devastatoare", subliniază expertul.