12 septembrie 2018

Israelul avertizează Iranul că riscă o acţiune "militară" dacă va continua programul nuclear

Mihai Draghici

Iranul riscă să se confrunte cu o acţiune de tip "militar" în cazul în care va continua programul nuclear, avertizează Yisrael Katz, ministrul israelian al Informaţiilor.

Iranul riscă o reacţie de tip "militar" dacă alege să continue programul nuclear, a afirmat Yisrael Katz pentru agenţia Associated Press.

Dacă Iranul va continua această abordare, se va confrunta cu o "ameninţare directă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor", a adăugat Yisrael Katz, apreciind că decizia Administraţiei Donald Trump de a impune sancţiuni după retragerea SUA din Tratatul atomic nu va împiedica Teheranul să continue programul nuclear.

Iranul are între 3.000 şi 4.000 de centrifuge active, a declarat miercuri Ali Larijani, preşedintele Parlamentului de la Teheran, citat de agenţia Tasnim.

Iranul va dezvolta un program nuclear mult mai puternic în cazul în care Acordul atomic internaţional va fi anulat, a avertizat marţi vicepreşedintele iranian Ali Akbar Salehi, care este şi directorul Agenţiei iraniene pentru Energie Atomică.

Administraţia Donald Trump a dispus retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran. Ali Salehi a denunţat "manevre emoţionale şi senzaţionale". "Cred că (preşedintele SUA, Donald Trump - n.red.) este de partea pierzătorilor, deoarece aplică logica forţei. Poate gândi orice vrea, poate continua această abordare ceva timp, dar în mod sigur nu cred că va beneficia de pe urma retragerii din Acordul nuclear", a declarat Salehi într-un interviu acordat agenţiei Associated Press.

Oficialul iranian s-a referit la eforturile de construire a unui nou complex nuclear în Natanz. "Centrifugele nu vor fi puse în funcţiune acum. Este vorba de o etapă pregătitoare. În cazul în care Iranul va decide reactivarea masivă a centrifugelor, vom fi pregătiţi pentru acest lucru", a explicat Salehi.

În pofida deciziei SUA privind retragerea din Acordul atomic internaţional, Uniunea Europeană, Rusia şi China pledează pentru menţinerea tratatului.

"Dacă vom fi nevoiţi să revenim şi să ne retragem din Acordul nuclear, în mod categoric nu vom fi în poziţia în care eram, ci vom fi într-o poziţie mult, mult mai puternică", a atras atenţia oficialul iranian.