29 noiembrie 2021

Israelul aprobă achiziţionarea de elicoptere militare în valoare de 2,4 miliarde de dolari

Theodora Tănase

Achiziţionarea elicopterelor CH-53K Lockheed Martin a fost făcută în urma unor recomandări provenite din cadrul Ministerului Apărării şi din partea unor militari. Preţul actual de achiziţie include aproximativ 100 de milioane de dolari pentru fiecare elicopter. Acordul a aprobat cumpărarea a 10-15 elicoptere, însă un raport de la începutul anului arăta că pentru această sumă de bani ar fi putut fi cumpărate 18-20 elicoptere.

Sursă foto: US Navy
În mai puţin de o oră, Israelul a aprobat achiziţia elicopterelor CH-53K de la Lockheed Martin, în urma unei recomandări a Ministerului Apărării şi a unor militari.
 
Miniştrii au aprobat duminică o achiziţie de 2,4 miliarde de dolari pentru elicoptere Lockheed Martin CH-53K pentru Forţele Aeriene israeliene, prima achiziţie de acest fel de la preluarea mandatului de către premierul Naftali Bennett, în iunie.
 
Acordul a aprobat cumpărarea a 10-15 elicoptere, cele 2,4 miliarde de dolari provenind din ajutorul american. Preţul elicopterelor este considerat surprinzător de mare, conform unui raport de la începutul anului, potrivit căruia cele 2,4 miliarde de dolari ar fi permis Israelului să cumpere 18-20 de elicoptere. Luni, oficialii au explicat că pentru suma iniţială nu a fost luat în calcul cererea Forţelor Aeriene de îmbunătăţiri „premium" pentru aeronave sau costurile anuale de întreţinere.
 
Comitetul ministerial pentru achiziţii militare, prezidat de Bennett, a aprobat achiziţia după deliberări care au durat mai puţin de o oră. În februarie, Ministerul Apărării şi armata au decis să achiziţioneze elicopterele Lockheed Martin, care au învins mai vechiul model Chinook de la Boeing după o licitaţie prelungită. 
 
Preţul actual de achiziţie include aproximativ 100 de milioane de dolari pentru fiecare elicopter şi un supliment de 15-20 de milioane de dolari pe aeronavă pentru adăugarea de echipamente electronice şi armament special. Preţul total include, de asemenea, simulatoare, instruire şi întreţinere pe o perioadă de cinci ani.
 
Forţele aeriene au preferat elicopterul Lockheed Martin în detrimentul Chinook-ului de la Boeing, chiar dacă asta însemna să achiziţioneze mai puţine exemplare, datorită autonomiei relativ mari a acestuia şi faptului că este un model complet nou. CH-53K-urile vor înlocui elicopterele Yasur ale Israelului, care au fost fabricate tot de Lockheed Martin.
 
În afară de prim-ministru, comitetul ministerial pentru achiziţii militare este format din miniştrii apărării, finanţelor, justiţiei şi de interne, precum şi din ministrul de externe, Yair Lapid, care a plecat duminică în Europa şi nu a participat la reuniunea comitetului.