07 august 2022

Israelul afirmă că Iron Dome doboară 97% din rachetele din Gaza

Dorin Oancea

Sistemul de interceptare israelian Iron Dome a doborât 97% din rachetele palestiniene pe care le-a atacat în timpul luptelor din Gaza din weekend, a declarat armata, o îmbunătăţire a performanţei sistemului susţinut de SUA, scrie Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Lansat pentru prima dată în 2011, Iron Dome - care lansează rachete ghidate pentru a lovi în aer rachete cu rază scurtă de acţiune - a fost evaluat ca având un succes de 85% de către oficialii israelieni şi americani din domeniul apărării. Procentul a crescut la 90% în timpul unui război din Gaza din 2012.

Fabricat de compania de stat Rafael Advanced Defense Systems Ltd., cu sprijinul firmei americane Raytheon Technologies Corp., Iron Dome este conceput pentru a economisi rachete interceptoare costisitoare, atacând doar rachetele care se află pe o traiectorie care urmează să lovească zone populate.

Sistemul a interceptat 97% dintre acestea în timpul unei intensificări a luptelor cu militanţii palestinieni ai Jihadului Islamic în Gaza începând de vineri, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, descriind-o ca fiind cea mai bună performanţă de până acum.

"Ne îmbunătăţim capacităţile tot timpul", a declarat purtătorul de cuvânt.

Jihadul islamic a lansat 580 de rachete asupra Israelului până duminică dimineaţa, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că aproximativ 20% au căzut în Gaza, în timp ce restul au ajuns până la periferia Tel Avivului şi a Ierusalimului.