02 aprilie 2024

Israelul, acuzat de atacul asupra consulatului iranian din Siria. Doi generali de top şi mai mulţi ofiţeri iranieni au murit. Teheranul anunţă un răspuns „dur”. Ministru: Netanyahu şi-a pierdut complet echilibrul mental

Gabriel Negreanu

Gărzile Revoluţionare ale Iranului afirmă că şapte ofiţeri au fost ucişi într-un atac israelian asupra clădirii consulatului iranian din capitala Siriei, Damasc.

Sursă foto: Mediafax
Generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, un comandant de rang înalt al Forţei de elită Quds, şi generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji-Rahimi, adjunctul său, au fost numiţi printre cei morţi.
 
Guvernele Iranului şi Siriei au condamnat atacul, care a distrus o clădire de lângă ambasada iraniană.
 
Armata israeliană a declarat că nu comentează rapoartele presei străine.
 
Cu toate acestea, Israelul a recunoscut că a efectuat sute de atacuri în ultimii ani asupra unor ţinte din Siria despre care spune că au legătură cu Iranul şi cu grupuri armate aliate care sunt înarmate, finanţate şi antrenate de Gărzile Revoluţionare.
 
Dar atacul de luni seara este văzut ca o escaladare serioasă.
 
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat: "Considerăm că această agresiune a încălcat toate normele diplomatice şi tratatele internaţionale. Benjamin Netanyahu şi-a pierdut complet echilibrul mental din cauza eşecurilor succesive din Gaza şi a eşecului său de a-şi atinge obiectivele sioniste".