06 decembrie 2023

Israelienii vor începe să umple tunelurile Hamas cu apă, tactică folosită şi de egipteni, în urmă cu opt ani, pentru a opri traficul de arme prin tunelurile de la punctul de trecere Rafah

Andreea Soare

Mai multe imagini au început să apară pe reţelele de socializare cu tunelurile Hamas fiind umplute cu apă, asta după ce Israelul a anunţat că ia în considerare umplerea cu apă a reţelei de tuneluri ale organizaţiei.

Pe 5 decembrie, Wall Street Journal scria, citând oficiali ai SUA, că forţele armate israeliene au pregătit, luna trecută, cinci pompe de apă mari în apropiere de tabăra de refugiaţi Al Shati din oraşul Gaza, pompe capabile de umplerea tunelurilor Hamas în doar câteva săptămâni. Mii de metri cubi de apă pot fi băgate în tuneluri într-o singură oră.

Deşi nu părea clar dacă Israelul o să adopte acest plan sau nu, imaginile video care circulă pe reţelele de socializare de câteva ore par să confirme adoptarea planului. Pe lângă videoclipurile cu tunelurile umplute cu apă, se pot observa şi imagini cu pompele de apă din Gaza.

 

 Riscul, în acest caz, este ca umplerea tunelurilor să afecteze şi ostaticii israelieni, despre care nu se ştie încă unde sunt. Aceştia s-ar putea afla în tuneluri.

Tactică folosită prima dată de egipteni

Israelienii nu sunt primii care folosesc această tactică. Egiptenii au făcut-o în urmă cu opt ani pentru a opri traficul de arme prin tunelurile din zona punctului de trecere Rafa. Egiptenii susţineau că aceste tuneluri erau folosite de insurgenţii islamişti din deşertul Sinai.

La acel moment, egiptenii au umplut tunelurile cu apă sărată din Mediterană. Peste 20.000 de palestinieni lucrau, în urmă cu opt ani, prin tuneluri, făcând comerţ ilegal cu diverse produse. Decizia Egiptului a fost criticată la acea vreme pentru că a umplerea tunelurilor cu apă a lăsat în urmă un dezastru, întrucât a poluat rezervele de apă potabilă cu apă sărată, iar apă ieşită din tuneluri a provocat distrugerea fundaţiei mai multor case.