16 martie 2023

Israelienii aprobă licenţele de export pentru sistemele anti-drone. Un oficial ucrainean a mers în Israel să vadă un sistem de contracarare a dronelor

Andreea Soare

Recent, Israelul a aprobat licenţele de export pentru posibila vânzare a sistemelor antidrone care ar putea ajuta Ucraina să combată dronele iraniene folosite de Rusia în război, au declarat oficiali israelieni şi ucraineni, miercuri seară, scrie Axios.

Sursă foto: Mediafax

Aceasta este prima dată când Israel aprobă licenţele de export în apărare pentru posibile vânzări către Ucraina. Anterior, Israelul a refuzat să ofere asistenţă militară Ucrainei, temându-se că ar putea crea tensiuni cu Rusia şi afecta interesele de securitate ale Israelului în Siria.

Oficialii ucraineni au insistat ca Israelul să îi ofere sisteme de apărare, susţinând că este în interesul ţării, întrucât Iranul poate obţine informaţii despre cum funcţionează dronele şi ar putea să facă ulterior îmbunătăţiri.

Aprobarea licenţelor de export de către ministrul apărării Yoav Gallant şi ministrul de externe Eli Cohen a avut loc în mijlocul lunii februarie, în contextul în care Israelul trece printr-o serie de revizuiri cerute de Netanyahu în ceea ce priveşte politica ţării faţă de război.

Cohen i-ar fi spus preşedintelui Zelenski despre aprobarea licenţelor de export când a vizitat Kievul, pe 15 februarie.

Licenţele de export au fost aprobate pentru companiile Elbit şi Rafael, care dezvoltă sisteme antidrone. Potrivit Axios, un oficial ucrainean a vizitat recent Israelul pentru a vedea un sistem antidronă, însă nu a fost semnat niciun contract momentan.

Nu sunt denumite în clar tipurile de echipamentelor, dar Elbit are ReDone, iar Rafael are Drome Dome. Sunt echipamente care detecteaza dronele si trimit datele de tragere la sistemele antiaeriene.