03 martie 2021

Israel vrea să stabilească „înţelegeri speciale de securitate” cu statele din Golf

Andreea Soare

Ministrul israelian de Apărare a declarat, marţi, că intenţionează să dezvolte „înţelegeri speciale de securitate” cu aliaţii arabi din Golf, cu care împărtăşeşte aceleaşi griji privind Iranul, transmite Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au stabilit relaţii formale cu Israel anul trecut. În acest context, Israel şi EAU au propus cooperări militare şi de apărare.

Primul ambasador al EAU la Israel s-a întâlnit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu marţi, la doar o zi de când şi-a preluat funcţia.

Astfel, aflându-se într-o vizită la punctul de trecere dintre Israel şi Gaza, ministrul apărării, Benny Gantz, a declarat: „Nu cred că putem vorbi despre un acord de apărare, însă vom dezvolta relaţii în domeniul apărării cu orice ţară cu care avem relaţii”, a transmis acesta.

„Vrem să stabilim o înţelegere specială de securitate şi în cadrul acestei înţelegeri putem continua să ne dezvoltăm relaţia”, a spus acesta. Cu toate acestea, Gantz nu a oferit mai multe detalii despre această posibilă „înţelegere”.

De asemenea, Gantz a declarat că Israel nu se opune achiziţionării de către EAU a 50 de aeronave F-35. Acesta a punctat că superioritatea militară a Israelului trebuie menţinută de către SUA, subliniind că ţara sa dispune deja de aeronave de luptă avansate.