26 februarie 2021

Israel va achiziţiona elicopterul CH-53K produs de Lockheed Martin în detrimentul elicopterului CH-47, realizat de Boeing

Andreea Soare

Israel a decis că va achiziţiona elicopterul produs de Lockheed Martin, CH-53K, în detrimentul celui realizat de Boeing, CH-47, a transmis Ministerul Apărării, potrivit Defense News.

Sursă foto: Profimedia

Aceasta este o decizie esenţială pentru Israel, întrucât elicopterele sale CH-53 Sea Stallion „Yasur” sunt vechi,  folosite încă din 1960.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a declarat că decizia de a cumpăra noi elicoptere reprezintă un pas important pentru dezvoltarea capabilităţilor militare ale Forţelor Aeriene, în particular, şi ale Forţelor Armate israeliene, în general.

„Este important şi pentru abilitatea Forţelor Armate israeliene de a executa o serie de activităţi operaţionale. Noul elicopter este adaptat la cerinţele operaţionale şi la provocările câmpului de luptă în continuă schimbare”, a precizat Gantz.

Israel a pierdut multe dintre elicoptere sale CH-53 în accidente aviatice. Două elicoptere s-au prăbuşit în 1997, în urma unei coliziuni în zbor, iar în noiembrie 2019 un alt elicopter s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni.  Ţinute la sol în 2019, în urma acestui incident, aeronavele au fost din nou puse în funcţiune în 2020, iar în ianuarie şi aprilie acestea au făcut aterizări de urgenţă, în două evenimente separate, din cauza defecţiunilor.