14 mai 2022

Israel a lansat rachete în Siria. Cinci persoane au murit

Cosmin Pirv

Rachetele israeliene au vizat centrul Siriei, ucigând cinci persoane, inclusiv un civil, şi au declanşat incendii în terenurile agricole din zonă, a informat presa de stat siriană.

Sursă foto: Mediafax

Agenţia oficială de ştiri SANA a anunţat că rachetele au fost lansate în oraşul Masyaf din zona rurală Hama, adăugând că mai multe dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană siriană. Un oficial militar a spus că cinci persoane au fost ucise, inclusiv un civil, iar şapte au fost rănite.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, un monitor al războiului sirian, a declarat că avioanele israeliene au tras cel puţin opt rachete care au lovit depozite de arme şi locuri aparţinând miliţiilor iraniene din zona Masyaf, ceea ce a dus la mai multe incendii. Au fost văzute ambulanţe îndreptându-se în zonă, a adăugat acesta.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene cu privire la atac, despre care observatorul a spus că este al 12-lea atac israelian asupra teritoriului sirian de la începutul anului. Observatorul are o reţea de activişti pe teren în Siria.

Israelul a organizat sute de lovituri asupra ţintelor din Siria de-a lungul anilor, dar rareori recunoaşte sau discută astfel de operaţiuni. Vizează baze ale miliţiilor aliate Iranului - cum ar fi gruparea militantă Hezbollah din Liban, care are luptători dislocaţi în Siria şi luptă de partea forţelor guvernamentale ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad - şi transporturi de arme despre care se crede că sunt destinate miliţiilor.