20 aprilie 2018

Islamist suspectat de implicare în atentatele comise în SUA pe 11 septembrie 2001, capturat în Siria

Mihai Draghici

Un islamist de origine siriană suspectat de implicare în atentatele comise în Statele Unite pe 11 septembrie 2001 a fost capturat în Siria de un grup insurgent susţinut de Washington, informează CNN.

Sursă foto: Mediafax

"Putem confirma că Mohammad Haydar Zammar, un cetăţean german de origine siriană, a fost capturat de partenerii din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS) în cadrul operaţiunilor efectuate în Siria împotriva reţelei teroriste Stat Islamic", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Mohammad Zammar "a fost capturat în cursul unei operaţiuni unilaterale a grupului Forţele Democratice Siriene. Colaborăm cu partenerii noştri din cadrul FDS pentru a afla detalii. Capturarea acestui islamist evidenţiază ameninţarea reprezentată de organizaţia teroristă Stat Islamic şi de reţeaua de combatanţi străini", a precizat reprezentantul Pentagonului.

Mohammad Zammar este suspectat că a participat la recrutarea unora dintre autorii atentatelor comise în oraşele americane New York şi Washington pe 11 septembrie 2001, inclusiv a lui Mohammed Atta. Comisia 11 Septembrie a stabilit că Mohammad Zammar a influenţat celula teroristă de la Hamburg, din care făcea parte Mohammad Atta.

Mohammad Zammar fusese arestat în Moroc în decembrie 2001 şi trimis în Siria, unde a fost condamnat pentru apartenenţă la mişcarea islamistă Fraţii Musulmani. A fost eliberat la începutul războiului civil din Siria.