12 mai 2021

Iron Dome a fost depăşit de rachetele trase din Gaza, dar este normal

Florin Jipa

Mai multe baraje de rachete au fost trase asupra Israelului, depăşind Scutul Iron Dome, ucigând cel puţin trei persoane. Conform ambasadorului Israelului în România, David Saranga, peste 130 de rachete au fost trase doar asupra oraşului Tel-Aviv.

Sursă foto: Twitter

Israelul a ripostat cu atacuri aeriene, distrugând o clădire de 13 etaje şi omorând cel puţin 35 de persoane, arată CNN. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decretat, miercuri, stare de urgenţă în oraşul Lod, o suburbie a Tel-Aviv-ului, unde în ultimele ore, conform poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe.

 

Sistemul Iron Dome este considerat unul dintre cele mai sigure, cu o probabilitate de interceptare a ţintei de peste 90 la sută

La începutul anului şi armata americană a primit a doua baterie de sisteme Iron Dome comandate din Israel. Contractul de achiziţie între cele două ţări a fost semnat în ianuarie 2019, oficialii militari americani declarând că sistemul va fi testat de armata americană, care este în căutarea unui sistem de apărare antiaeriană cu bătaie mică şi foarte mică, de tranziţie, până industria americană va dezvolta noi sisteme care să facă faţă provocărilor actuale, în special dronelor şi rachetelor de croazieră.

Conform producătorilor, Rafael Advanced Defense Systems şi Israel Aerospace Industries, armata israeliană a tras peste 2.000 de rachete cu acest sistem, cu o rată de succes de peste 90%.

 

Şi atunci cum a fost posibil ca sistemul să fie depăşit?

Explicaţia este una foarte simplă şi se numeşte saturaţie. În momentul în care tragi un număr foarte mare de proiectile şi rachete pe o singură direcţie, în limbaj militar se numeşte baraj de artilerie, sistemele de interceptare nu pot face faţă, deoarece numărul rachetelor este mai mare decât interceptoarele ce pot fi trase într-o salvă. Acelaşi fenomen s-a întâmplat şi în Israel în ultimele 24 de ore, fiind trase peste 500 de rachete, tirurile fiind concentrate pe câteva direcţii. Cu toate acestea, numărul foarte mic de victime în rândul populaţiei din Israel, la un număr atât de mare de rachete trase dinspre Fâşia Gaza, a demonstrat eficienţa acestui sistem de luptă anti-aeriană.

E posibil ca armata Israelului să desfăşoare sisteme de interceptare suplimentare în jurul principalelor localităţi de lângă graniţă.

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat că a fost trecută o linie roşie, iar operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza vor fi intensificate pentru distrugerea lansatoarelor şi depozitelor de muniţii.