24 iulie 2019

Irlanda consideră că declaraţiile lui Boris Johnson despre Brexit "nu sunt din lumea reală"

Mihai Draghici

Sugestiile noului premier britanic Boris Johnson că Acordul Brexit ar putea fi renegociat cu Uniunea Europeană în următoarele luni "nu sunt din lumea reală", a afirmat miercuri seară Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei.

Sursă foto: Mediafax

"Ascultând ce a spus astăzi, am avut impresia că vorbea nu doar despre eliminarea clauzelor de garantare de la frontiera (nord-irlandeză), ci şi despre un acord total nou - un acord mai bun pentru Marea Britanie. Acest lucru nu se va întâmpla", a declarat Leo Varadkar pentru postul tv RTE.

"Orice sugestii că va putea fi un nou acord negociat în următoarele săptămâni sau luni nu sunt din lumea reală", a subliniat Leo Varadkar, conform agenţiei Reuters.

Noul premier britanic, Boris Johnson, menţine abordarea dură faţă de Brexit, deşi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord privind viitoarele relaţii riscă să genereze efecte grave pentru cetăţenii britanici.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European l-au avertizat, miercuri, pe noul premier Boris Johnson asupra efectelor economice foarte grave asupra Marii Britanii dacă se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson, noul lider al Partidului Conservator britanic şi prim-ministru, a declarat în mai multe rânduri că va retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană cel târziu pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un acord Brexit. "Recentele declaraţii, în special cele din campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator, au sporit considerabil riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE", au avertizat liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European după o întâlnire cu negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier. "O ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord ar avea efecte foarte grave, chiar dacă daunele nu vor fi suportate în acelaşi mod de ambele părţi", au avertizat liderii grupurilor politice din PE. Un eventual Brexit fără acord "nu ar fi compensat prin nicio formă de aranjament sau miniacord între UE şi Marea Britanie", au atras atenţia liderii grupurilor politice, reiterând că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul Brexit.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste din Marea Britanie, a contestat, marţi, modul în care Boris Johnson a fost ales prim-ministru, cerând organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.